Vojni analitičar: Ovo su znaci da je Prigožinova pobuna inscenirana …

       

Marinko Ogorec, vojni analitičar analizirao je propalu pobunu koju je Jevgenij Prigožin pokrenuo. Pojavili su se navodi da je ceo pokušaj pobune bio isplaniran i insceniran, a Ogorec je naveo neke znakove koji ukazuju na to.

“Vidljivo je po masi parametara da je ovo bila scenografija, predstava, samo treba znati za koga i ko ju je režirao. Prvo se mislilo da je u režiji Putina, ali po svemu sudeći, u pitanju je neka treća sila koja se možda javlja kao nevidljivi centar moći”, kazao je Ogorec.

Naveo je i koji su pokazatelji da je cela pobuna bila inscenirana. “Ako su ovi snimci koje gledamo autentični, vidimo da su Vagnerovci tenkove postavili na vučna vozila i tako ih transportovali prema Moskvi. To u borbenim situacijama nije moguće. To se radi kada imate potpuno prijateljsku čistu i sigurnu komunikaciju pa možete bez problema transportovati tenk jer kad je na vučnim vozilima, on je borbeno neupotrebljiv i laka meta. Vagnerovci to znaju, oni su prekaljeni borci.”

Otvorite Telegram da bez cenzure primate izbor naših najboljih vesti

“To je jedan od detalja po kojem se vidi da je ovo napravila struktura koja je znala da neće naići na ozbiljniji otpor. Ona detonacija ispred kolone – kolona je zastala, došlo je do detonacije na pristojnom rastojanju i onda je kolona nastavila, kao da je neko radio film”, dodao je Ogorec.

Ukazao je na još jednu neobičnu situaciju. “I na kraju, dođu pred Moskvu, na 200 km, i odjedanput odlučuju da prestaje pobuna.”

Ogorec je naveo da je došlo do nekih borbenih kontakata, pri čemu su, prema izveštajima, zabeležene žrtve i srušeni vojni helikopteri. “Verovatno se to dogodilo izvan kontrola onih koji su to postavili kao scenografiju. Što se time htelo postići? Verovatno su time hteli da uzdrmaju Putinov režim ili vojni vrh.”

Osvrnuo se i na ulogu beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka koji je odigrao važnu ulogu u gušenju pobune.

“Lukašenko to ne bi uradio sam bez odobrenja Putina, mislim da je Putin tražio da se Lukašenko stavi ulogu medijatora da bi on izbegao pregovaranje s Prigožinom, to bi za Putina bilo puno veće poniženje. Putin nije smeo sebe da stavi u situaciju da pregovara s pobunjenikom, pogotovo ne nakon one retorike”, kazao je Ogorec.

Smatra da će ovaj incident dugoročno uticati na rat u Ukrajini i da će dodatno narušiti ionako slab moral ruskih vojnika. Navodi da je ovo dosta uzdrmalo i ruski politički i vojni vrh. Osvrnuo se i na ulogu Vagnerovaca u ukrajinskom ratu.

“Vagner je bio zamišljen kao potrošni materijal. Uglavnom se radi o kriminalcima i to kriminalcima najgore vrste. Oni su gurnuti da bi na neki način izgoreli u borbi. Vagner ima značajnu ulogu na prostoru Afrike. Hoće li ih ponovno koristiti u ukrajinskom ratu, verojatno da”, kazao je Ogorec, navodeći da se još ne zna ko bi mogao da zameni Prigožina na čelu grupe Vagnera.

(N1)

Otvorite novu mrežu Truth Social bez cenzure
Pratite tokom 24 sata bez cenzure naše najbolje vesti samo na Vkontakte