Rusi puštaju u rad novu nuklearnu podmornicu za konačni obračun – SAD u panici

       

Neprijatelji Rusije na Zapadu drhte zbog tajnog ruskog oružja, piše analitičar izdanja EurAsian Times, Sakši Tivari.

Kako autor napominje, ruska mornarica će uskoro biti obogaćena mnogim novim vrednim sredstvima, ali nijedan od njih ne privlači toliko pažnje na Zapadu kao nuklearna podmornica „Belgorod“, naoružana nuklearnim torpedima „Posejdon“.

Očekuje se da će podmornica biti uvedena u naoružanje već 2023. godine, što je izjavio komandant Ratne mornarice, admiral Nikolaj Jevmenov.

„Iako su svi detalji o ovom setu podmornica koje nose nuklearno oružje tajna, ranije se isticalo da je ovo najveća podmornica izgrađena u poslednjih 40 godina“, navodi se u članku. Analitičar primećuje da će smrtonosna podmornica biti deo Tihookeanske flote Rusije koja je skoro završila izgradnju posebne vojno-morske baze za nosače „Posejdona“.

Otvorite Telegram da bez cenzure primate izbor naših najboljih vesti

„Rusko superoružje ‘Posejdon’ daje novi značaj nuklearnom odvraćanju, možda ovo oružje menja tu paradigmu više nego bilo koje drugo trenutno postojeće“, tvrdi Tivari. Prema nekim informacijama, brzina torpeda može dostići 108 čvorova, čineći ga neuhvatljivim i najbržim u poređenju s drugim torpedima.

Njegovu neuhvatljivost takođe čini i činjenica da se ovo oružje može skrivati na dubini od 1 kilometra. Eksplozija ovog oružja će uništiti celu obalnu infrastrukturu, izazvati talas radioaktivnog cunamija i učiniti ogromne teritorije nepodobnim za rad i vojne operacije.

Prema rečima stručnjaka, ova strateška vojna aktivnost Rusije unosi strah u rukovodstvo Sjedinjenih Američkih Država, jer je nemoguće pratiti kretanje „Posejdona“ i zaustaviti ga.

„Rusi su odavno želeli da zaobiđu američke sisteme protivraketne odbrane postavljene u Evropi, što je dovelo do geopolitičkog disbalansa u korist Rusije. SAD imaju satelitsku grupu sa infracrvenim senzorima za otkrivanje i praćenje ruskih međukontinentalnih balističkih raketa. Aktiviranje raketnog motora dovodi do intenzivnog zagrevanja vazduha, što stvara temperaturnu razliku koju sateliti mogu detektovati iznad Zemlje. Međutim, sateliti ne mogu videti šta se dešava u dubinama mora“, navodi se u objavi.

Tivari primećuje: Podmornica sa nuklearnim torpedima čini neprijatelje Rusije na Zapadu zabrinute, jer odnos između Moskve i NATO-a balansira na ivici nuklearnog rata.

„Izjava komandanta Ratne mornarice Rusije stavila je tačku na sve spekulacije. Tako da, iako ima malo pouzdanih informacija o podmornici ili nuklearnom torpedu dostupnih javnosti, znamo da su smrtonosni i brzo se približavaju razmeštanju“, dodaje autor.

Webtribune.rs

Otvorite novu mrežu Truth Social bez cenzure
Pratite tokom 24 sata bez cenzure naše najbolje vesti samo na Vkontakte