Satanovski objasnio u kakvu je igru krenuo Kazahstan, kojeg je Putin izvukao iz nevolje

Kazahstanske vlasti, uprkos dugogodišnjoj i plodonosnoj saradnji sa Rusijom po raznim pitanjima, donose razne rusofobične spoljnopolitičke odluke, podležući trikovima Zapada.

Do ovog zaključka došao je poznati ruski politikolog Jevgenij Satanovski. On je uživo u programu „Solovjev LIVE“ govorio o neobičnom ponašanju kazahstanskih vlasti, a takođe je i objasnio, kakvu je igru Kazahstan započeo, shodno antiruskim odlukama Zapada.

Stručnjak je podsetio, da je Ruska Federacija pomogla kazahstanskim vlastima početkom 2022. godine, kada je pokušan državni udar u zemlji, uz angažovanje spoljnih sila.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Predsednik Rusije je sproveo nadležne mere u okviru ODKB-a, za stabilizaciju situacije u Kazahstanu.

Prema mišljenju politikologa, uprkos spoljnopolitičkoj pomoći Moskve, Kazahstan je nastavio da donosi grube antiruske odluke.

Vlasti te zemlje, sve češće se izjašnjavaju za podršku spoljnopolitičkoj poziciji, koje nameću SAD. Takva igra, započeta u Kazahstanu, može da ima izuzetno negativan uticaj na odnose sa Rusijom.

„Kasim-Žomart Tokajev, koga je Vladimir Putin u januaru spasio od svrgavanja sa predsedničke funkcije Kazahstana, odmah je lansirao nacionaliste na vlast, i dao im potpuni carte blanch. Amerikanci veoma aktivno rade na Kazahstanu. Sa politikom koju vodi Tokajev, nećemo imati Kazahstan ni u ODKB, niti u svim drugim strukturama koje su direktno povezane sa Rusijom“, rezimirao je Satanovski.

Webtribune.rs