Blumberg: Evropi sledi najgori scenario i haos

Evropa priprema plan za zamračenje kako bi sprečila zimski haos i nekontrolisane prekide rada, stanovništvo će morati da štedi novac, piše Blumberg.

„Decembar je u Evropi, temperatura pada. Grejanje je u kućama, ljudi kuvaju, peru, gledaju TV. Ali u Francuskoj mrežni operater praktično nema više kapaciteta da održava snabdevanje električnom energijom. „Primoran je da isključi jedan broj velikih industrijskih preduzeća i spusti napon u mreži. Preduzimaju se drastične mere i isključuje napajanje nekim stambenim naseljima kako bi se sprečio potpuni kolaps sistema“, opisan je u članku ovakav „dramatičan scenario“.

Ali upravo se za takav razvoj događaja sprema za zemlje Evrope, jer se energetska kriza koja je nastala na kontinentu svake nedelje zaoštrava, napominje list.

U sredu je francuska kompanija Reseau de Transport d’Electricite objavila da će verovatno morati da ograniči potrošnju nekoliko puta ove zime kako bi izbegla nestanak struje. U Finskoj takođe ima sve više izveštaja o potencijalnim nestancima struje.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Realnost je da Evropa nema dovoljno gasa. Ako se potražnja ne smanji, onda će preduzeća biti primorana da se isključe sa mreže, a u ekstremnim slučajevima i domaćinstva“, rekao je Ed Birkett, šef energetike i klime u londonskom centru Onward.

Evropska komisija je u sredu predložila uredbu kojom se poziva na smanjenje ukupne potrošnje električne energije za 10 odsto i za pet odsto u vršnim satima.
Francuska, tradicionalno najveći evropski izvoznik električne energije, možda će se suočiti sa potrebom da uvozi velike količine električne energije ove zime, jer pouzdanost zastarelih nuklearnih elektrana opada i Electricite de France mora da preduzme korake da ih popravi.

Francuska vlada je letos pokrenula program „energetske trezvenosti” sa ciljem da smanji potrošnju električne energije za deset odsto kako bi se izbegle nestašice u narednoj zimi. Vlada je pozvala i transportna preduzeća da dostave konkretne planove za smanjenje potrošnje energije.

Neke francuske firme, uključujući dva velika proizvođača stakla Duralek i Arc, rekle su da su već smanjile proizvodnju i zaposlile određeni broj zaposlenih na pola radnog vremena. Takođe, zbog povećanih računa za električnu energiju u metropoli, prestalo je sa radom nekoliko desetina bazena, među kojima i Pajeron , najveći sportski kompleks u Parizu.

Zapad je pojačao sankcioni pritisak na Rusiju zbog specijalne operacije u Ukrajini , koja je dovela do povećanja cena struje, goriva i hrane u Evropi i SAD. Vladimir Putin je ranije rekao da je politika obuzdavanja i slabljenja Rusije dugoročna strategija za Zapad, a sankcije su zadale ozbiljan udarac čitavoj globalnoj ekonomiji. Prema njegovim rečima, glavni cilj protivnika je pogoršanje života miliona ljudi.

Webtribune.rs