SALVINI UZNEMIRIO EVROPSKE BANKARE: Sa Merkelovom i Makronom ne želimo ništa da imamo UNIŠTILI SU EVROPU

Potpredsednik italijanske vlade Mateo Salvini uzvratio je udarac nakon što je nemačka kancelarka Angela Merkel rekla da neće dopustiti da njegova stranka radi sa njom u Evropskom parlamentu.

Njih dvoje sukobili su se samo nedelju dana pre evropskih izbora.

„Ne želimo da budemo sa ljudima koji su uništavali Evropu svih ovih godina“, odgovorio je Salvini na Merkelovo odbijanje njegove antimigrantske stranke Liga. U intervjuu za italijanski list La Stampa, Angela Merkel je odbacila mogućnost postojanja savezništva između bilo koje desničarske i destruktivne stranke sa svojom centralno-desničarskom partijom Evropski narod (EPP).

„Samo pitanje migracija je dovoljno da pokaže zašto mi nikada ne bismo sarađivali sa strankom gospodina Salvinija“, rekla je.

Merkelove oštre reči nisu uznemirile novog italijanskog lidera koji je protiv imigranata. Salvini nikada nije izrazio želju da se pridruži nemačkoj kancelarki. Umesto toga, pozvao je mađarskog premijera Viktora Orbana, koji se snažno protivi graničnoj politici Merkelove, da bude deo desničarske grupe Evropa nacija i sloboda (ENF) u Evropskom parlamentu.

“Mi ne želimo ništa sa Merkelovom i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, koji su uništili Evropsku uniju. Želimo da spasimo Evropu od birokrata, bankara i finansijera koji su je upropašćavali sve ove godine “, rekao je Salvini.

Brexit partija i Salvinijeva koalicija Evrope nacija i sloboda ostvarili su velike rezultate na evropskim izborima.

Salvini je prošlog meseca izjavio da bi više voleo da vidi Rusiju kao članicu Evropske unije, nego Tursku, koja već godinama pokušava da postane deo bloka.

„Da budem iskren, umesto da ponudim ulazak u Evropsku uniju Turskoj, više bih voleo da vidim Rusiju kao članicu evropskih redova“, rekao je Salvini.

Za italijanskog nacionalističkog lidera, Rusija bi bila mnogo bliža Evropi kada je u pitanju kultura.

„Mislim da je Rusija mnogo bliža našoj istoriji, našoj kulturi, našoj ekonomiji, našim tradicijama nego Turska“, rekao je on.

Webtribune.rs