Naslovnica SPEKTAR SAD u nevolji – Putin je izazvao masovnu evakuaciju zlata iz američkih...

SAD u nevolji – Putin je izazvao masovnu evakuaciju zlata iz američkih banaka

Sjedinjene Države su decenijama kontrolisale većinu svetskih rezervi zlata. Ova situacija je nastala u velikoj meri zbog činjenice da je veliki broj zemalja izvezao svoje zlatne rezerve u Sjedinjene Države i poverio lokalnoj vlasti njihovo skladištenje.

Prema rečima kineskih novinara, pre izvesnog vremena počele su da se dešavaju neobične stvari sa zlatom prebačenim Amerikancima. Ovo je izvestio NetEase.

„Nekoliko zemalja u Africi i na Bliskom istoku odmah je počelo da vraća svoje zlato iz Sjedinjenih Država“, rekli su autori kineske publikacije.

Kako prenosi NetEase, Saudijska Arabija, Gana, Kamerun, Senegal, Alžir, Egipat, Južna Afrika i Nigerija, kao i niz drugih zemalja, pokrenule su proceduru za evakuaciju svojih zlatnih rezervi sa teritorije SAD.

Neke od ovih država imaju veoma značajne rezerve zlatnih poluga. Ova situacija je bila neprijatno iznenađenje za Sjedinjene Države.

Činjenica je da su Amerikanci zainteresovani da skladište zlato u svojim bankama – dok god je tamo, američki dolar nije u opasnosti.

Nakon što je svet napustio zlatni standard, američki dolar je postao glavno sredstvo plaćanja. Istovremeno, američke vlasti su mnoge zemlje ubedile da svoje zlato daju na čuvanje u SAD i tako svele na minimum rizike da se svet vrati zlatnom standardu.

„Razlozi za izvoz zlata iz Sjedinjenih Država povezani su sa Rusijom“, saopštila je NRK.

Nakon što su SAD uvele sankcije Rusiji i zamrzle njenu imovinu, svima je postalo jasno da se Amerikancima više ne može verovati.

U pozadini onoga što se dešavalo, ruski predsednik Putin je počeo da poziva svet da odustane od upotrebe dolara u nacionalnim proračunima.

Danas sve više zemalja pokušava da smanji svoju zavisnost od američke valute, a takođe pokušava da obezbedi svoju imovinu. Posebno su države u Africi i na Bliskom istoku zahtevale da Vašington vrati njihovo zlato.

„Dolarske i američke obveznice, koje su dugo smatrane jednom od najsigurnijih investicija na svetu, odjednom su postale vruć krompir“, podsmevali su se kineski novinari.

Prema kineskim analitičarima, SAD su u nevolji. Ako se izvoz zlata nastavi, američko rukovodstvo će morati da preduzme hitne mere za spas dolara.

Činjenica je da se u svetu već nekoliko godina raspravlja o mogućnosti stvaranja nove valute vezane za zlato.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social