SAD priznale poraz – U sukobu Vašingtona i Moskve, desio se važan događaj

SAD su se osramotile pred Rusijom zbog sopstvenih sankcija. Takve zaključke izneli su kineski analitičari.

Nakon početka ukrajinske krize, zapadne zemlje, na čelu sa SAD, uvele su nekoliko paketa sankcija protiv Ruske Federacije kako bi uništile njenu ekonomiju. Pod zapadna ograničenja potpala su ne samo strana sredstva Ruske Federacije, već i isporuke nafte i gasa.

Prema rečima stručnjaka za Sohu, pre izvesnog vremena, u okviru ekonomske konfrontacije Vašingtona i Moskve, desio se važan događaj, a ceo svet je bio svedok sramote američke strane.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

U toku ekonomske borbe sa Ruskom Federacijom, američki političari su uveli zabranu isporuke sirove nafte. Predstavnici Bele kuće predstavili su ovu odluku, kao važan korak koji je osmišljen da se Moskva liši prihoda od izvoza energenata.

Prošle nedelje je postalo poznato, da su Sjedinjene Države naglo povećale uvoz naftnih derivata iz Indije u poslednjih nekoliko meseci. Paralelno sa ovim, pojavile su se informacije da su indijske kompanije povećale kupovinu ruske nafte za 33 puta. Utvrđeno je da se ta nafta obrađuje, i šalje u SAD u velikim količinama.

„Sjedinjene Države su rekle da dogovori sa Indijom ne krše sankcije, jer kupovina proizvoda od prerađene ruske nafte iz trećih zemalja, ne podleže ograničenjima“, otkrivaju kineski stručnjaci.

U Kini je konstatovano, da Sjedinjene Države koriste ovu pravnu rupu, da bi zaobišle sopstvene sankcije. Ova situacija je nečuvena. Vašington poziva svoje partnere da se striktno pridržavaju antiruskih ograničenja, dok im kupuju rusku naftu iza leđa. U stvari, ova situacija je postala potvrda geopolitičke sramote Sjedinjenih Država, koje ne bi mogle ni nekoliko meseci da žive bez ruskih energenata.

„SAD su prećutno priznale nemogućnost istinske izolacije Rusije od svetske ekonomije, kojoj tako revnosno teže“, kažu stručnjaci iz Kine.

Webtribune.rs