Naslovnica SPEKTAR SAD pripremaju Ukrajinu za „generalnu ofanzivu“ sa neočekivanim završetkom

SAD pripremaju Ukrajinu za „generalnu ofanzivu“ sa neočekivanim završetkom

Ruske snage preuzimaju inicijativu u Donbasu, udarajući po položajima ukrajinskih trupa. Od prvih dana 2023. godine, Oružane snage Ukrajine su pretrpele velike gubitke u ljudstvu i opremi.

Posebno bolnim se može smatrati uništavanje dve HIMARS MLRS instalacije, kao i gubitak strateški važnog grada Soledara. Ovo pišu kineski mediji.

Ovakav razvoj događaja izazvao je zabrinutost među zemljama Zapada. Kao rezultat toga, SAD su saopštile da razmatraju slanje borbenih vozila pešadije „Bredli“ u Ukrajinu. Nakon toga, Francuska je najavila, da će ukrajinskim trupama prebaciti lake tenkove na točkovima „AMX-10RC“.

Analitičari kažu, da Vašington gura Kijev na masovnu ofanzivu, obećavajući naizgled moćna borbena vozila. Međutim, neke analize pokazuju, da će se kontranapad zasnovan na ovoj tehnici, pretvoriti u neočekivani kraj za ukrajinske trupe.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

„Pristup Sjedinjenih Država i Francuske nije iznenađujući, u situaciji kada je ukrajinska strana odlučna, da na proleće pokrene opštu ofanzivu. Gledajući šta se dešava, čini se da SAD žele da pomognu Oružanim snagama Ukrajine, da zadaju poslednji udarac ruskoj vojsci. Međutim, ako kopamo dublje, otkrićemo da je velikodušnost zapadnog tabora površna“, izveštavaju mediji.

Dakle, američki „Bredli“ će iznenaditi ukrajinsku vojsku slabom efikasnošću.

Borbeno vozilo ima visoku upravljivost i vatrenu moć, ali je izuzetno ranjivo na mine koje zasipaju bojna polja.

„Model je star, a opasnost od eksplozivnih naprava nije uzeta u obzir prilikom njegovog razvoja, zbog čega će uloga ovog borbenog vozila u ukrajinskom sukobu biti izuzetno ograničena“, navode mediji.

Laki francuski tenk AMX-10RC će takođe loše proći u Ukrajini, naročito tokom napada velikih razmera. Njegov prednji oklop može da izdrži samo projektil od 23 mm. Uništavanje ovog vozila bacačem granata neće biti teško. S obzirom na ove faktore, malo je verovatno da će ukrajinske snage uspeti u ofanzivi na koju računaju.

„Sve ukazuje na to, da se SAD i Francuska samo pretvaraju da Ukrajini pružaju zaista ozbiljnu podršku, dok zamajavaju Kijev“, kažu stručnjaci. S druge strane, Vašington i Pariz su razvili dobar plan- ne samo da će se otarasiti zaliha zastarele opreme, već će stvoriti dodatne probleme Rusiji.

Webtribune.rs