SAD pokreću preokret u Ukrajini: Poslali Kijevu opasno bespilotno oružje

       

Sjedinjene Države su Ukrajini isporučile najnovije bespilotne sisteme, koji mogu da nose mali roj dronova kamikaza. Prvi taktički dron „Jump 20“ primećen je prvi put u zoni „specijalne operacije“.

Ekspert u oblasti bespilotnih sistema, Denis Fedutinov, izjavio je za ruske medije zašto je nova bespilotna platforma opasna.

Na društvenim mrežama osvanule su prve fotografije sa „Jump 20“ u vazduhu. Vozilo za vertikalno poletanje i sletanje sa dve kobilice može da nosi čitav arsenal dronova kamikaza, od kojih je svaki sposoban da uništi oklopno vozilo i košta oko 6000 dolara. Sama letelica košta nekoliko miliona dolara.

Otvorite Telegram da bez cenzure primate izbor naših najboljih vesti

Pretpostavlja se da je američka novina uočena proračunom ruskog protivvazdušnog raketnog sistema „Tor“.

Prema Fedutinovim rečima, ocenjujući američku novinu, „svo novo oružje može biti prilično efikasno dok se ne razviju efikasne protivmere“.

„Jump-20 je bespilotno vozilo avionskog tipa, koje su kreirali inženjeri američke kompanije „Arcturus“. Pre par godina kupio ga je „AeroVironment“, glavni američki proizvođač lakih vojnih dronova.“

Bespilotne letelice „AeroVironment“ isporučene su Ukrajini pre februara 2022. Tako je prva serija mini-dronova „RK-11B Raven“ prebačena u Ukrajinu još 2015. godine.

– Isporuke su išle uz postepeno povećanje obima i karakteristika isporučenih bespilotnih sistema. Ako su prvobitni dronovi imali ograničene mogućnosti – na primer, koristili su stari analogni komunikacioni kanal, onda su usledili moderniji sistemi, uključujući izviđačko vozilo „RK-20 Puma AE“, a zatim i „SwitchBlade“ protivpešadijska municija i protivoklopni modeli.

Kako ekspert primećuje, taktički dron „Jump-20“, koji je sada uočen u Ukrajini, je znatno teži i funkcionalniji bespilotni sistem.

„Poletna težina drona dostiže skoro 100 kilograma, u poređenju sa 6 kilograma za Puma AE“, kaže Fedutinov. „Sam uređaj može da nosi ciljno opterećenje težine preko 13 kilograma. Štaviše, to može uključivati ne samo optoelektronska sredstva specifičnog izviđanja, već i „lutajuću“ municiju.“

Svaki „Jump-20“ može da nosi dva „SwitchBlade 300“, što ga čini veoma preciznim sistemom za izviđanje i udar. Vredi pomenuti i njegovu osobinu mogućnosti poletanja i sletanja u vertikalnom režimu.

Fedutinov je podsetio, da „AeroVironment“ očekuje, da bi njihov dron mogla da izabere američka vojska, i zameni ranije korišćene dronove „Shadow“, pružajući više funkcionalnosti u manjem obliku.

– Trenutna situacija u Ukrajini omogućava programerima da testiraju svoj sistem u realnim borbenim uslovima, uključujući dobijanje povratnih informacija od operatera za dalje poboljšanje, – kaže Fedutinov. – Uzgred, s tim u vezi, verujem da možemo videti i druge kandidate za ulogu budućeg drona američke vojske, koji se takmiče u okviru programa FTUAS u Ukrajini.

Tako, američki vojno-industrijski kompleks, nastavlja da koristi Ukrajinu kao poligon za testiranje novog naoružanja.

– Vredi napomenuti takođe, – kaže ekspert, – da u Oružanim snagama Rusije još nema uređaja ovog tipa i klase. U međuvremenu, ovakve platforme bespilotnih letelica sa mogućnostima vertikalnog poletanja i sletanja, mogle bi da budu tražene među trupama.

Prvo, ovo rešenje obezbeđuje veću mobilnost – omogućava korišćenje sa nepripremljenih lokacija, za razliku od dronova sa aerodroma. Pored toga, omogućava i brzo raspoređivanje, brže nego u slučaju dronova koji koriste katapult lansere. Treće, radikalno smanjuje rizik od oštećenja korisnog tereta tokom sletanja, za razliku od upotrebe padobrana.

Webtribune.rs

Otvorite novu mrežu Truth Social bez cenzure
Pratite tokom 24 sata bez cenzure naše najbolje vesti samo na Vkontakte