WSJ: Tek sada počinje ozbiljan rat – SAD isporučuju ATACMS Ukrajini

       

SAD su blizu prenosa Ukrajini operativno-taktičkih raketa ATACMS u bliskoj budućnosti, piše izdanje The Wall Street Journal pozivajući se na američke i evropske zvaničnike.

„U poslednjim nedeljama, Kijev je dobio pozitivne signale da su SAD pristale na sistem ATACMS“, preneo je list reči visokopozicioniranog predstavnika ukrajinskog Ministarstva odbrane.

U izdanju takođe stoji da se pitanje prenosa ovih raketa Kijevu trenutno nalazi u fazi dogovora na najvišem nivou. Operativno-taktičke rakete ATACMS imaju domet od oko 300 kilometara.

Otvorite Telegram da bez cenzure primate izbor naših najboljih vesti

Ranije, Bela kuća je odbijala uključiti operativno-taktičke rakete ATACMS u pakete vojne pomoći Ukrajini, objašnjavajući to kao pretnju neželjenom eskalacijom, malim brojem raketa na raspolaganju Pentagonu i njihovom spornom potražnjom u uslovima konflikta.

Krajem maja, predsednik SAD Džo Bajden je izjavio da Sjedinjene Američke Države i dalje razmatraju pitanje prenosa operativno-taktičkih raketa Kijevu.

Međutim, portparolka Bele kuće, Karin Žan-Pjer je izjavila da se stav Vašingtona o mogućnosti pružanja oružja velikog dometa Vojsci Ukrajine ne menja i da Sjedinjene Američke Države nemaju planove za isporuku raketa.

Rusija je prošle godine uputila notu zemljama NATO-a zbog isporuka oružja Ukrajini. Moskva je više puta naglasila da će sve pošiljke koje sadrže naoružanje za Kijev biti legitimna meta za ruske vojnike.

Webtribune.rs

Otvorite novu mrežu Truth Social bez cenzure
Pratite tokom 24 sata bez cenzure naše najbolje vesti samo na Vkontakte