SAD otkrile: Rusi i Kinezi koncentrišu brodove u Beringovom moru

Američka obalska straža otkrila je koncentraciju ruskih i kineskih ratnih brodova, dok su patrolirali u Beringovom moru, javlja „Asošiejted pres“.

Američki brod obalske straže „Kimball“ sa sedištem u Honoluluu je, kako se izveštava, primetio prolazak raketne krstarice kineske mornarice oko 86 milja (138 kilometara) severno od ostrva Kiska na Aljasci.

Kasnije je jedan američki brod uočio još dva kineska i četiri ruska broda. Istovremeno, navodi se, i da je među brodovima ruske mornarice bio i razarač.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Iako je formiranje brodova delovalo u skladu sa međunarodnim pravilima i normama, mi ćemo na prisustvo odgovoriti prisustvom, kako bismo osigurali da američki interesi oko Aljaske ne budu narušeni“, rekao je kontraadmiral Nejtan Mur, komandant 17. okruga američke obalske straže“. Kao što je navedeno, „Kimball“ će nastaviti da nadgleda područje.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je, da brodovi ruske i kineske mornarice vrše zajedničke patrole u ​​Tihom okeanu. Istovremeno, primećeno je da tokom patroliranja rusku mornaricu predstavlja odred brodova Pacifičke flote, a od kineske ratne mornarice, u patroliranje su uključeni razarač „Nian Chang“, patrolni brod „Iang Chen“ i kompleksni brod za snabdevanje „Dong Pinghu“.

Ministarstvo je pojasnilo, da će posade ruskih i kineskih ratnih brodova odraditi zajedničko taktičko manevrisanje, organizaciju komunikacija između brodova, i sprovesti niz vežbi sa praktičnim artiljerijskim gađanjem, i obezbediti letove sa nosača helikoptera.

Budite u toku, pratite nas na socijalnoj mreži Vkontakte 

Webtribune.rs