Naslovnica SPEKTAR Opomena Vučiću iz Moskve: Srbija prodaju NIS-a Gaspromu nazvala greškom

Opomena Vučiću iz Moskve: Srbija prodaju NIS-a Gaspromu nazvala greškom

Potpredsednica Vlade, ministarka rudarstva i energetike Srbije, Zorana Mihajlović, rekla je da je prodaja NIS-a (Naftne industrije Srbije) ruskom Gaspromu 2008. bila greška.

Proamerički orijentisana potpredsednica, rekla je ovo u utorak tokom svog govora na 14. Naftnom forumu Energetske zajednice u Beogradu, izveštava nacionalna novinska agencija Rusije TASS.

„Napravili smo greške u prošlosti, posebno 2008. kada smo prodali našu kompaniju Gaspromu“, rekao je Mihajlović.

Ministarka energetike je podsetila, da Srbija u okviru Šestog paketa sankcija, od 1. novembra neće moći da kupuje rusku naftu, i pozvala na diversifikaciju snabdevanja energentima, bez koncentrisanja na jednog snabdevača.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Mihajlovićeva je ranije najavila, da će Srbija od 1. novembra pokušati da rusku naftu zameni naftom iz Irana, Iraka ili neke druge zemlje. Podsećamo, i da je Predsednik Srbije je 14. juna rekao, da su sankcije EU ruskoj nafti „izvukle iz džepa Srbije 600 miliona dolara, pošto je nafta iz Kirkuka poskupela za 31 dolar po barelu.

„NIS“ je jedan od najvećih vertikalno integrisanih energetskih sistema u jugoistočnoj Evropi. Bavi se istraživanjem i proizvodnjom nafte i gasa, preradom nafte, marketingom naftnih derivata, proizvodnjom i prometom električne energije, i realizacijom projekata iz oblasti petrohemije.

Glavni proizvodni pogoni nalaze se u Srbiji, kao i u Bugarskoj, Bosni i Hercegovini, Mađarskoj i Rumuniji. Većinski akcionari su „Gasprom njeft“, koji je posedovao 56,15% akcija pre posla, i Srbija – 29,87%, ostali akcionari poseduju 13,98%.

Godine 2008. potpisan je međuvladin sporazum po kome je ruski „Gasprom njeft” stekao 51% udela u „NIS-u“ (posao je zaključen 2009. godine, njegov iznos je više od 400 miliona dolara). U 2011. ruski udeo akcija je povećan na 56,15%.

Gasprom njeft je do 2012. godine izvršio rekonstrukciju i modernizaciju nekih od proizvodnih objekata NIS-a, uključujući i rafineriju nafte u gradu Pančevu na severu Srbije, uloživši u njih 500 miliona dolara, a u oktobru 2017. počela je druga faza modernizacije.

Budite u toku, pratite nas na socijalnoj mreži Vkontakte 

Webtribune.rs