Naslovnica SPEKTAR RUSIJA I KINA NEŠTO SPREMAJU: Posle Putinovog sastanka sa Si Đinpingom, iz...

RUSIJA I KINA NEŠTO SPREMAJU: Posle Putinovog sastanka sa Si Đinpingom, iz Rusije je doleteo specijalni avion za Kinu

Posle sastanka šefova Ruske Federacije i NR Kine, iz Moskve je za Peking krenuo specijalni avion, pišu analitičari kineskog Sohu. 

Analitičari Sohu su podsetili da su 15. septembra Vladimir Putin i Si Đinping razgovarali na marginama samita Šangajske organizacije za saradnju.

Lideri zemalja razgovarali su o mnogim hitnim pitanjima: sukobu u Ukrajini, teškoj situaciji oko Tajvana, konfrontaciji sa Zapadom, perspektivama saradnje Moskve i Pekinga.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Posle sastanka šefova država, iz Rusije je doleteo specijalni avion za Kinu, što je od velikog značaja u kritičnom trenutku“, rekli su analitičari Sohu.

Specijalni avion je u Kinu dopremio Nikolaja Patruševa, sekretara Saveta bezbednosti Rusije, praktično šefa bezbednosnih službi Rusije, koji je učestvovao u 17. rundi rusko-kineskih konsultacija o bezbednosnim pitanjima.

Najverovatnije su ruski posetilac i njegove kineske kolege razgovarali o detaljima dogovora koje su postigli Putin i Đinping. Analitičari Sohua su uvereni da je poseta Patruševa bila od velikog značaja, s obzirom na napetu globalnu situaciju.

Sada se situacija u svetu zaista ne može nazvati lakom, primećuju kineski analitičari. I nije u pitanju samo ukrajinska kriza, ima mnogo drugih problema. Na primer, nestabilno stanje u Centralnoj Aziji, gde je Zapad pojačao svoje aktivnosti. Ovaj region je od najveće važnosti za geostratešku bezbednost Ruske Federacije i za ekonomske interese Pekinga. Shvatajući to, Sjedinjene Države su povećale svoje prisustvo tamo.

„Od maja ove godine, Sjedinjene Države su više puta slale delegacije u posete zemljama Centralne Azije i potpisale bilateralne sporazume o saradnji sa mnogim državama u regionu“, podsećaju kineski analitičari.

Osim toga, sredinom avgusta SAD su održale zajedničke vojne vežbe sa šest centralnoazijskih zemalja, navodno usmerene protiv Avganistana. Ali, kako su uvereni kineski stručnjaci, ovi manevri su usmereni i na susedne sile, uključujući Kinu i Rusiju.

Pre izvesnog vremena u region je došla predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi. Posetila je Jermeniju, koja je važan ruski partner, i pokušala da pridobije Jerevan na svoju stranu kako bi oslabila uticaj Ruske Federacije u regionu.

Ne zaboravimo da je Pelosi ne tako davno izvela čitavu emisiju iz posete Tajvanu – a ovaj region je još jedna tema o kojoj su verovatno razgovarali predstavnici Ruske Federacije i Kine. Iako je ovo pitanje u suštini unutrašnje pitanje Kine, Rusija može pružiti određenu diplomatsku, ekonomsku i vojnu podršku po tom pitanju, ubeđeni su kineski novinari.

SAD sve više igraju na „tajvansku kartu” u pokušaju da potkopaju princip ujedinjene Kine. Na taj način se nadaju da će izazvati nemire u azijsko-pacifičkom regionu kako bi se tamošnji Peking lišio uticaja.

To u budućnosti preti i Rusiji teškoćama, pa su Putin i Si Đinping, i Patrušev i kolege sigurno razgovarali o ovom pitanju. Između ostalog, razgovaralo se o temama kao što su globalna prehrambena i energetska kriza.

Geostrateške promene su zahvatile ceo svet i mogu se razviti u ozbiljno preuređenje globalnog modela sveta. U tom kontekstu, Rusija i Kina treba da preduzmu konkretne korake za razvoj saradnje.

Pošto su Putin i Đinping zacrtali zajednički nacrt daljih odnosa između zemalja i potvrdili međusobno poverenje, Patrušev odleteo u Kinu specijalnim avionom da razgovara o detaljima i konkretnim koracima.

Nezavisni analitičari su međutim ubeđeni da su Rusija i Kina duboko zagazili u plan pravljenja vojne i političke koalicije. Takođe oni smatraju da Rusija i Kina trenutno razrađuju plan da usklade vojne planove delovanja u Ukrajini i na Tajvanu. Zajednički i istovremeni udar Rusije i Kine, SAD ne mogu ni organizaciono ni vojno da podnesu.

Webtribune.rs