SAD ce srušiti rusku svemirsku industriju 2019. godine EVO KAKO I ZAŠTO

cjsgdz82453

Novinar Metju Bodner je u svojoj kolumni za „Spejs Njuz“ sugerisao, da bi se ruska državna svemirska korporacija „Roskosmos“ mogla naci u vrlo teškoj finansijskoh situaciji, ako SAD odbije da kupi oba mesta na rucno upravljanim „Sojuz“ svemirskim brodovima, kao i motore za „Atlas 5“ rakete od Rusije.

Autor je citirao ruskog analitičara Pavela Luzina koji tvrdi da je oko 50 odsto budžeta „Roskosmosa“ za Federalni svemirski program od 2016 do 2025 (1,4 triliona rublja ili 24 milijarde dolara) namenjeno manuelnim programima.

2018. godine će cena jedne karte za svemir, u slucaju da se astronaut iz SAD ukrca na „Sojuz“, porasti na 81 milion dolara. Na ta način svaki američki astronaut doprinosi i do 5% „Roskosmosovom“ budžetu, kako je pretpostavio Luizin.

NASA planira da prestane da kupuje mesta na Sojuzu 2019. godine. Medutim, kako Bodner navodi, ruski zvaničnici ne brinu mnogo o nadolazećoj krizi.

2014. godine su „NASA“ i „Roskosmos“ uspeli da održe poslovne odnose uprkos celokupnoj krizi u odnosima SAD i Rusije. SAD i dalje kupuju RD-180 raketne motore od Rusije za „Atlas 5“ rakete. Pritom, ruski „Sojuz“ svemirski brodovi ostaju jedina vozila koja mogu odvesti astronaute i kosmonaute do Medunarodne svemirske stanice (MSS).

Bodner sugeriše da bi SAD mogle prestati sa ovim aktivnostima kako bi naudile ruskoj svemirskoj industriji.

Treba napomenuti da je planirano pet misija do „MSS“ za 2018. Osamnaest ljudi, od kojih sedam sačinjavaju ruski kosmonauti, će leteti do „MSS“ u toku ove godine.

NASA će poslati osam astronauta, dok će evropska, kanadska i japanska svemirska agencija poslati svaka po jednog.

Webtribune.rs