Ruski vojni ekspert: Američke trupe spremne su na iznenadni napad na granici sa Belorusijom

Američke trupe spremne su na iznenadni napad na granici sa Belorusijom. Ove podatke izneo je ruski pukovnik u penziji i vojni stručnjak, Viktor Litovkin.

Takođe, komandant litvanske vojske, general Valdemaras Rupšis, izjavio je da, američki vojni kontingent raspoređen u Litvaniji, prelazi iz stanja zadržavanja u borbenu gotovost.

On je takođe naglasio, da će prisustvo američkih vojnika u zemlji ostati najmanje do 2025. godine, kako je ranije dogovoreno u Vašingtonu. Međutim, prelazak na stalni angažman još nije planiran.

Pratite izbor naših najboljih vesti na TelegramuInstalirajte ga preko Google Play prodavnice besplatno OVDE

„Sada kada se situacija promenila, postavljaju se one jedinice i oprema, koja može odmah da se bori, odnosno, upravo takav prelazak iz jednog režima u drugi“, objasnio je Rupšis.

„Šta se tačno promenilo, general nije precizirao, ali prebacivanje američkih snaga u borbenu gotovost je opasan signal, koji je usmeren pre svega na Belorusiju i njenu saveznicu Rusiju.

Zastrašivanje je glavni cilj aktivnosti američkih trupa u Litvaniji“, objasnio je Litovkin.

Prema rečima pukovnika, situacija na granicama Belorusije se u poslednje vreme sve više zahuktava. Na strani Ukrajine redovno se beleži aktivnost dronova, koji periodično narušavaju vazdušni prostor zemlje.

Sa litvanske strane se takođe izveštava o pojačanoj vojnoj aktivnosti. Postoji ozbiljan rizik da američki vojni kontingent može da izvrši nepredvidive neprijateljske akcije na litvansko-beloruskoj granici.

„Ne može se isključiti mogućnost da dođe do neke vrste provokacije na granici sa Belorusijom. Mogu napr., da pošalju bespilotne letelice i bace eksploziv sa njega“, upozorio je govornik.

Takođe, vredi podsetiti da je isti Kijev već pokušao da stvori lažni izgovor za širenje ukrajinskog sukoba, kada su ukrajinske rakete doletele u Poljsku i ubile dva građanina.

„Ukrajina je već lansirala projektil na Poljsku, pokušavajući da dokaže da je to ruska raketa“, podsetio je Litovkin.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Webtribune.rs