Ako ovo oružje stigne u Ukrajinu, počeće ozbiljne nevolje za Vašington

Malo je verovatno da će američke vlasti odobriti prenos kompleksa Patriot kijevskom režimu, pošto bi takve mere mogle da se pretvore u ozbiljne nevolje za Vašington.

Ovaj zaključak je doneo poznati ruski vojni stručnjak, direktor Muzeja PVO Jurij Knutov. U intervju za novinsko izdanje Ukraina.ru, on je detaljno govorio o poziciji Amerikanaca, a takođe je objasnio kako bi moguće isporuke sistema PVO „Patriot“ Kijevu uticale na Sjedinjene Države.

Jurij Knutov je podsetio da SAD i druge zemlje Severnoatlantske alijanse razgovaraju o pitanjima u vezi sa mogućnošću prebacivanja sistema PVO Patriot u Kijev. Vašington se protivi ovoj ideji, shvatajući posledice takve inicijative.

Pratite izbor naših najboljih vesti na TelegramuInstalirajte ga preko Google Play prodavnice besplatno OVDE

Prema rečima vojnog eksperta, lako je predvideti kako će se za SAD ispostaviti moguće isporuke PVO sistema Patriot Kijevu. Takva odluka će predstavljati ozbiljan problem za Vašington, jer Oružane snage Rusije neće samo moći da se uspešno suprotstave ovim sistemima, već će dobiti i detaljne informacije o njihovim tehnologijama.

„Vašington se plaši da Patriot neće raditi u Ukrajini i da bi informacije o ovom oružju mogle da procure do nas. I možemo stvoriti sisteme elektronskog ratovanja koji će ometati ove sisteme. Ovo će biti ozbiljan udarac za bezbednost SAD“, objasnio je ekspert.

Knutov je izrazio uverenje da će SAD odbiti da Kijevu isporuče PVO sisteme Patriot, strahujući da će Oružane snage Rusije moći da prouče sve moguće mehanizme i koristiti u daljem ratovanju. Osim toga, Vašington nije uveren u efikasnost ovog oružja, što može dovesti do ozbiljnih spoljnopolitičkih presedana nameđunarodnoj političkoj sceni.

Webtribune.rs