Ruski analitičar iznenadio Evropu: Bez Rusije, Nemačka će se vrlo brzo pretvoriti u zemlju druge ili treće kategorije i pasti u kameno doba …

Nemačka rizikuje da postane država drugog ili trećeg sveta ako odluči da raskine ekonomske i političke odnose sa Ruskom Federacijom. Ovo gledište iznosi politikolog Jevgenij Satanovski.

Nemačka kancelarka Angela Merkel, u okviru oproštajne turneje 20. avgusta, posetila je Moskvu i tamo razgovarala sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Uprkos činjenici da je sastanak održan u zatvorenom formatu, predstavnici strana konstatovali su pozitivnu prirodu razgovora lidera dve zemlje, što se, prema nemačkoj štampi, ne može reći o odnosima između Rusije i Nemačke.

Politikolog Jevgenij Satanovski u svom Telegram kanalu „ARMAGEDDONICH“ neočekivano je za mnoge kritikovao Angelu Merkel.

Šef Nemačke je to dobio ne samo zbog svojih poziva da oslobodi osuđenog blogera Alekseja Navaljnog, što je samo po sebi mešanje u unutrašnje stvari Ruske Federacije, već i zbog veoma prevrtljivog „partnerstva“.

Govorimo kako o ekonomskim sankcijama koje je Berlin zajedno sa čitavom Evropskom unijom uveo Rusiji, tako i za podršku protivnika Moskve.

U isto vreme, primetio je ekspert, Nemačkoj su životno potrebni dobri odnosi sa Ruskom Federacijom, uključujući pitanja Severnog toka 2, snabdevanja gasom i naftom, kao i saradnju u nuklearnoj energiji.

Bez Rusije, Nemačka će se vrlo brzo pretvoriti u zemlju druge ili treće kategorije i „pasti u kameno doba“, jer neće moći da se takmiči na svetskom tržištu sa Kinezima, Koreancima, Japancima, pa čak ni Turcima.

„Sveto mesto nikada nije prazno. I tamo će stići novi igrači “, rezimirao je Satanovski.

Webtribune.rs