VOJNI STRUČNJAK: Zašto je američko oružje ostalo u Avganistanu …

Vojni analitičar Viktor Baranec ukazao je na opasnost od napada afganistanskih terorista velikih razmera na susedne zemlje koje su bile deo Sovjetskog Saveza.

Nakon što su militanti terorističke organizacije Taliban, zabranjene u Rusiji, konačno uspostavili svoju moć u Avganistanu i stvorili punopravne oružane snage, Tadžikistan, Turkmenistan i Uzbekistan će postati žrtve napada Avganistanaca.

Baranec je napomenuo da će talibanima možda trebati samo nekoliko godina da se pripreme za invaziju na republike bivšeg SSSR-a.

Ekspert je primetio da je tako kratak vremenski okvir u velikoj meri posledica akcija Amerikanaca, koji su pre napuštanja Avganistana ostavili ogromne arsenale, kao i veliku količinu vojne opreme, koja je potom prešla u ruke talibana.

„Amerikanci su znali da će sve ovo pripasti talibanima. To su učinili namerno i sa udaljenim proračunom: kada se talibani konačno organizuju i preuzmu vlast, kada budu imali državu i pristojno naoružanu vojsku, onda će sa svim ovim pojuriti na sever, u Tadžikistan, Uzbekistan, Turkmenistan „, rekao je Baranec, naglašavajući da je samo 65 hiljada talibana uspelo da preuzme kontrolu nad Avganistanom.

Ekspert je istakao da se trenutno još 100.000 militanata pridružilo redovima terorista. Sumirajući situaciju, on je izrazio uverenje da u dogledno vreme treba očekivati da će „ova legija sa američkim oružjem“ krenuti u rat protiv severnih suseda.

Webtribune.rs