Naslovnica SPEKTAR Ruski admiral: Američki tomahavci su već opkolili brodove Baltičke i Severne flote...

Ruski admiral: Američki tomahavci su već opkolili brodove Baltičke i Severne flote – Rusija sprema osvetu

Ozbiljnu zabrinutost kod komande ruske mornarice izaziva činjenica da su SAD odlučile da postave raketne sisteme Typhon na danskom ostrvu Bornholm. Ovi sistemi su sposobni da gađaju pomorske ciljeve na udaljenosti do 400 km.

Međutim, uskoro bi im se mogli pridružiti i drugi projektili, sa dometom do 2500 km. U ovom slučaju se može raditi o krstarećim raketama „Tomahawk“. Amerikanci su, po svemu sudeći, odlučili da pojačaju novu fazu eskalacije.

Ali pri tome nisu razmislili o tome kakva će to biti katastrofa za skandinavske zemlje. Jer, one, ne stigavši ni da uđu u NATO, mogu pretrpeti glavni udar odmazde. Da li će SAD u takvom slučaju moći da ih spasu od uništenja?

Najverovatnije je da će SAD pokušati još u samom početku da neutralizuju ovu pretnju. Osim toga, izašle su iz INF sporazuma, što im omogućava da se ne pridržavaju nikakvih ograničenja u pogledu upotrebe raketa kratkog i srednjeg dometa.

Stoga, zabrinutost komande ruske mornarice nije neosnovana. Isti potezi su povučeni i od strane drugih država, tako da se može govoriti o kretanju ka jačanju konfrontacije. Zapad ne teži rešavanju problema mirnim putem, zbog čega i doprema na sve svoje vojne baze dalekometnu municiju.

Zamenik komandanta ruske mornarice admiral Vladimir Kasatonov upozorava da su ovi sistemi na danskom ostrvu posebno usmereni protiv ruskih brodova. Na Zapadu žele da konačno reše pitanje suprotstavljanja na moru, opkolivši brodove Baltičke i Severne flote.

Kopnena operacija im ne donosi uspeh: tehnika se uništava, a plaćenička vojska u vidu iscrpljenih boraca je na izmaku snaga. I to je upravo onaj zastrašujući faktor koji podstiče SAD na još veće zatezanje situacije.

Istovremeno, uprkos pokušajima stvaranja prepreka u ovoj akvatoriji za rusku mornaricu, komanda je preduzela sve mere zaštitnog karaktera. Jasno je da niko ne želi da dovede situaciju do tačke kada će početi razmena raketnih udara, ali ništa se ne može isključiti.

Suštinski, sada postoji pretnja za Baltičku i Severnu flotu Rusije. Prirodno, potrebno je neutralisati je kako bi se isključile bilo kakve neočekivanosti. Protivnicima ide u prilog odvraćanje pažnje vojne komande naše zemlje, kako bi imali priliku da na bojnom polju pokažu barem neki uspeh.

Sada SAD pokušavaju da napadaju na različitim mestima, testirajući time mogućnost izvođenja glavnog udara. Ako se uporedi ono što se dešava na bojnom polju i na morskim prostranstvima, može se primetiti kako im se polako približava agonija.

To su znaci zbunjenosti, straha i nesigurnosti, i u takvom stanju spremni su na bilo kakve nepromišljene postupke. Ako se logički razmisli o njihovim postupcima, dolazi se do sledećeg zaključka: „Rusija nanosi udar za udarom, vojska ‘Ukrajine’ se proređuje, tehnika gori, rezultata nema, novac je bačen, ali ništa, sada ćemo pokušati da pravimo probleme na Baltiku ili negde u Barencovom moru, možda nešto i uspe.“

Tako oni sada razmišljaju, jer se njihova osnovna strategija za nanošenje vojnog poraza Rusiji ruši pred njihovim očima. Što se tiče morskih bitaka, još uvek nije poznato šta će iz toga proizaći. Jer raketni kompleksi na danskom ostrvu, ako budu upotrebljeni protiv ruskih brodova, odmah će biti uništeni.

Moguće je da su već sada na meti, da tako kažemo, kao preventivna mera, da ne bi postali previše opušteni. U suštini, ide se ka stezanju obruča oko ruskih granica. Amerikanci u naletu besa i ogorčenosti pokušavaju da stvore probleme oko celog perimetra Rusije. I Rusija bi trebalo da radi isto.

Jasno je da su oni preko okeana i da nije lako prići njihovim granicama. Međutim, zakonite mete prvenstveno bi trebalo da budu njihovi sateliti, koji su se upustili u ovu smrtonosnu avanturu.

O tome treba ozbiljno razmisliti i stvoriti protivtežu zapadnom bloku. Opasne provokacije, posebno one sa stvarnim udarima, dovešće do nepovratnih posledica. To treba razumeti svim svojim bićem, zapisati sebi na čelo i čitati jedni drugima, kako ne bi bilo ni najmanje želje da se upuštamo u opasne avanture.

Prevod i adaptacija Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social