„Rusiji smo zadali najznačajniji strateški udar u novijoj evropskoj istoriji“

Generalni direktor britanske službe bezbednosti MI5 Ken Mekalum izjavio je da su Rusija, Kina i terorizam najveće pretnje po Veliku Britaniju.

On je rekao i da je proterivanje 400 ruskih špijuna iz Evrope „najznačajniji strateški udar protiv ruskih obaveštajnih službi u novijoj evropskoj istoriji“.

Predstavljajući javnosti godišnji izveštaj o bezbednosnim rizicima za Veliku Britaniju, on je izjavio da je to proterivanje, u kombinaciji sa ekonomskim sankcijama zamišljenim da izoluju Rusiju, predstavilo „začuđujuće moćan test za ruskog predsednika Vladimira Putina“, prenosi Rojters.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Međutim, on navodi da Rusija nastavlja da koristi širok spektar remetilačkih taktika, uključujući sajber napade, dezinformacije, špijunažu i mešanje u demokratske procese.

Tenzije sa Kinom su, takođe, porasle u poslednje vreme, ali, za razliku od Moskve, čini se da Peking igra suptilniju igru, rekao je Mekalum i dodao da Kina „ne samo da nastoji da kooptira i utiče na britanske zakonodavce preko političkih podela, već i neguje kontakte na početku njihovih karijera u javnom životu, nadajući se da će izgraditi dug obaveza koje će kasnije iskoristiti“.

Mekalum je naveo Iran kao još jedan bezbedonosni rizik po Britaniju, opsisavši tu zemlju kao državnog aktera koji „najčešće prelazi u terorizam“ i spremnog da pribegne nasilju kako bi ućutkao svoje protivnike.

On je dodao da je od početka godine Iran pokušao da ubije ili kidnapuje najmanje 10 osoba, koje na neki način kritikuju tu zemlju, a koji imaju sedište u Britaniji.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

(tanjug)