Pentagon se oglasio: To je novi plan Rusije

Pojačani ruski raketni napadi u Ukrajini osmišljeni su da iscrpe protivvazdušnu odbranu Kijeva i da Rusija konačno dominira ukrajinskim vazdušnim prostorom.

To je u subotu rekao visoki zvaničnik Pentagona.

Rusija je prošle nedelje granatirala gradove širom Ukrajine u jednom od najžešćih serija raketnih napada otkako je Moskva započela invaziju pre skoro devet meseci.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Ukrajinska strana kaže da su ruski udari onesposobili skoro polovinu ukrajinskog energetskog sistema, što, s obzirom na dolazak zime, ukazuje na potencijalnu humanitarnu katastrofu.

Kolin Kal, glavni politički savetnik Pentagona, upozorava da se Moskva istovremeno nada da će iscrpiti ukrajinsku protivvazdušnu odbranu, koja je do sada sprečavala rusku vojsku da pokuša da uspostavi dominaciju nad ukrajinskim vazdušnim prostorom.

Rani ruski vojni neuspeh

Posle početka rata 24. februara, zapadni vojni stručnjaci su očekivali da će ruska vojska odmah pokušati da uništi ukrajinsko vazduhoplovstvo i protivvazdušnu odbranu, jer je to ključni element moderne vojne strategije, koji omogućava bolju podršku kopnenim snagama. Ali ukrajinska vojska je zapretila ruskim avionima raketama zemlja-vazduh i drugim sistemima PVO.

Kal je rekao da „veruje da je Ruse najviše iznenadilo u kojoj meri je ukrajinska PVO bila jaka na samom početku sukoba“.

„To je u velikoj meri rezultat domišljatosti i mudrosti samih Ukrajinaca u upravljanju sistemom PVO, ali i činjenice da su im SAD i druge zemlje saveznice pružile ogromnu podršku“, istakao je on.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

(index.hr,b92.net)