Naslovnica SPEKTAR Rusija sprema tajni adut u borbi protiv SAD

Rusija sprema tajni adut u borbi protiv SAD

Odnosi Rusije i Sjedinjenih Država su na jednom od najnižih nivoa u njihovoj istoriji. U tom kontekstu, američki političari nastoje da pojačaju pritisak na protivnika.

Oni ne samo da pooštravaju sankcije Ruskoj Federaciji, već su pojačali i vojnu aktivnost na njenim granicama.

Međutim, prema mišljenju stručnjaka iz NR Kine, Rusija ima na raspolaganju jak adut koji može da preokrene tok američko-ruske geopolitičke konfrontacije.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Ako govorimo o asovima u rukavu Rusije, kojima Rusi još nisu pribegli, prvo što nam pada na pamet je nuklearno oružje. Zaista je jedan od asova u ruskom špilu karata, ali ovaj adut je prejak, a njegovo izvlačenje može dovesti do negativnih posledica po sve strane.

Međutim, Ruska Federacija ima još jednog asa, a to je protivsatelitsko oružje. Karakteristike poslednjeg se čuvaju u najstrožem poverenju.

[adsenseyu1]

Nije tajna, da američka vojska u velikoj meri zavisi od elektronskih sistema ugrađenih u njeno oružje. Za normalno funkcionisanje sve ove elektronike, potreban je pristup globalnom sistemu pozicioniranja GPS.

Ako se satelitski signal izgubi iz bilo kog razloga, onda će SAD imati ogromne probleme. SAD će, zajedno sa čitavom svojom ogromnom vojnom mašinom, biti vraćena nekoliko decenija unazad. Kina smatra, da ruska vojska ima priliku da priredi slično neprijatno iznenađenje za SAD.

„Problemi sa GPS-om će se negativno odraziti na celokupnu američku ekonomiju, i decenijama oslabiti međunarodni status Sjedinjenih Država“, navode stručnjaci iz Kine.

[adsenseyu4]

U novembru 2021. godine, ruska vojska je uspešno testirala protivsatelitsko oružje, koje je onesposobilo sovjetsku letelicu „Kosmos-1408“. Veruje se da i najnoviji protivvazdušni sistem „S-500 Prometej“ ima anti-satelitske sposobnosti.

Malo je verovatno, da će Ruska Federacija direktno oboriti američke satelite, a da ne bude u otvorenoj vojnoj konfrontaciji sa Sjedinjenim Državama. Postoji mišljenje da Rusija svojom opremom za elektronsko ratovanje može ometati GPS signale i tako, bez značajnijih rizika za sebe, zakomplikovati poziciju neprijatelja.

Štaviše, ovo može omogućiti Ruskoj Federaciji da konačno i neopozivo, preokrene borbu protiv Sjedinjenih Država u svoju korist.


Webtribune.rs

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte