Naslovnica SPEKTAR Putinov dekret će omogućiti Rusiji da kazni Zapad sa 500 milijardi dolara

Putinov dekret će omogućiti Rusiji da kazni Zapad sa 500 milijardi dolara

Putin je potpisao dekret, koji će Rusiji omogućiti da kazni Zapad za 500 milijardi dolara. Ovo pišu kineska izdanja.

Nakon početka ukrajinskog sukoba, SAD i zemlje EU udružile su snage da zamrznu rusku deviznu imovinu. Kao rezultat toga, Moskva je izgubila pristup rezervama od 300 milijardi dolara. Nešto kasnije, Vašington je počeo da šalje signale da Rusija nikada neće dobiti ovaj novac nazad.

Dan ranije, ministarka finansija SAD, Dženet Jelen, je objavila, da SAD i EU razgovaraju o tome, kako da zaobiđu ograničenja i potroše ruska sredstva na obnovu Ukrajine. Posle ove poruke Moskva je prešla na drastične mere.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Pre nekoliko dana Putin je potpisao predsednički dekret. Prema dokumentu, ako neprijateljske zemlje konfiskuju rusku inostranu imovinu, Rusija ima pravo da „privremeno upravlja“ imovinom neprijateljskih zemalja na svojoj teritoriji“, navodi se u članku.

[adsenseyu1]

Pokretna i nepokretna imovina, hartije od vrednosti, udeli u osnovnom kapitalu i imovinska prava, mogu biti pod privremenom upravom. Sada se na spisku takve imovine nalaze tri stavke- udeo u energetskoj kompaniji Unipro (87%, u vlasništvu nemačkog Unipera) i dva udela u finskom energetskom Fortumu (69 i 28%, u vlasništvu Fortum Rusija i Fortum Holding).

Međutim, stručnjaci tvrde, da bi se lista mogla proširiti ako se Vašington usudi da iskoristi ruske rezerve. Štaviše, Zapad može da izgubi mnogo više novca nego Rusija. Još u maju 2022. predsednik Državne dume, Vjačeslav Volodin, je saopštio, da je Centralna banka Ruske Federacije blokirala sredstva stranih investitora u Rusiji, u iznosu od oko 500 milijardi dolara.

Kineski stručnjaci smatraju da i ovaj novac može potpasti pod spoljnu kontrolu Ruske Federacije.

[adsenseyu4]

Drugim rečima, ako Sjedinjene Države i Evropa urade „nešto“ na ruskoj imovini od 300 milijardi dolara u inostranstvu, Rusija će takođe „nešto“ uraditi na imovini zapadnih investitora od 500 milijardi dolara.

Zanimljivo, Moskva će u takvom scenariju ne samo naneti finansijski udarac Zapadu, već će i povećati razdor između SAD i evropskih zemalja, jer upravo Vašington vodi kampanju da legalizuje korišćenje ruskih rezervi, i time provocira Rusiju u uzvratne mere.


Webtribune.rs

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte