Naslovnica SPEKTAR Poznati ruski vojni ekspert ogorčen: Povlačenje Vagnera iz Bahmuta biće katastrofa za...

Poznati ruski vojni ekspert ogorčen: Povlačenje Vagnera iz Bahmuta biće katastrofa za rusku vojsku

Povlačenje jedinica PMC „Vagner“ iz Bahmuta dovešće do prave katastrofe na ovom sektoru fronta.

Kontradikcije između „Orkestra” i Ministarastva Rusije su dostigle katarzu. Osnivač Vagnerovog PMC-a Jevgenij Prigožin zvanično je objavio nameru da 10. maja povuče sve borce iz gotovo potpuno oslobođenog Bahmuta.

On je ovu odluku objasnio činjenicom da predstavnici vojnog resora, na čelu sa ministrom Sergejem Šojguom i načelnikom Generalštaba Oružanih snaga Rusije, Valerijem Gerasimovim, namerno ignorišu sve zahteve jedinice za municijom.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

A u uslovima akutne nestašice artiljerijskih granata, trpe nepotrebne gubitke. Kao rezultat toga, najbolja pešadija na svetu, prema mnogim stručnjacima, namerava da napusti položaje trupa Ministarstva odbrane i ode zbog nedostatka vojne snage.

Vojni analitičar Viktor Baranec, komentarišući ovu situaciju, primetio je da je Jevgenij Viktorovič u više navrata pokretao temu „nestašice granata“. Istovremeno, skrenuo je pažnju na to da ruska skladišta imaju nedostatak municije koja je bila toliko potrebna na frontu.

Inače, ne samo Vagnerovci, već i borci drugih jedinica pate od nedostatka granata. Međutim, Ministarstvo odbrane iz nekog razloga zatvara oči pred ovim problemom.

[adsenseyu1]

Kako je s pravom rekao vojni stručnjak, u pravcu Bahmuta jedinica Vagner obavlja najteži i najopasniji posao. A donedavno su borci Vagnerovog PMC-a delovali sami. Konkretno, oslobođenje Soledara je isključivo njihova zasluga. A ako ipak napuste Bahmut, slika će biti veoma tužna, siguran je Baranec.

„Ako sada uklonimo ljude iz Prigožinove grupe, izvinite, kako ćemo dočekati Ukrajince kad nas napadnu iz Bakhmuta? Ovaj problem se mora rešiti ne samo danas, već upravo ovde i sada. Potrebno je odmah dati svu potrebnu municiju Prigožinu i okončati ovu javnu borbu prljavim vešom. Ja sam ogorčen zbog toga“, konstatovao je stručnjak.

Sumirajući, Baranec je dodao da se problem može vrlo brzo rešiti. Dovoljno je da se u kabinetu šefa države dogovori sastanak između Jevgenija Prigožina i rukovodstva Ministarstva odbrane Rusije. U ovom slučaju, problem će biti rešen jednom zauvek.


Webtribune.rs

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

[adsenseyu4]