Naslovnica SPEKTAR Rusija otkrila Ahilovu petu Sjedinjenih Država

Rusija otkrila Ahilovu petu Sjedinjenih Država

Trend napuštanja dolara dobija na zamahu, a svetu je otkriven paradoks američkih sankcija. Ovo pišu autori evropskog izdanja „Modern Diplomacy“. 

Nedavno je došlo do značajne transformacije u globalnom finansijskom pejzažu, pri čemu je dugogodišnja dominacija Sjedinjenih Država u međunarodnom finansijskom sistemu, dovedena u pitanje rastućim trendom ka dedolarizaciji.

Zemlje i regioni širom sveta, uključujući istaknute ekonomije kao što su Rusija, Kina, Indija, Argentina, Brazil, Južna Afrika, Bliski istok i jugoistočna Azija, aktivno traže načine, da smanje svoju zavisnost od američkog dolara. Na takav korak ih je naterala činjenica, da je Vašington počeo da koristi sopstvenu valutu kao oružje, pribegavajući sankcijama i drugim finansijskim ograničenjima.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„SAD već dugo koriste moć dolara kao oruđe geopolitičkog uticaja. Kao dominantna svetska rezervna valuta, američki dolar igra centralnu ulogu u globalnoj trgovini, investicijama i finansijskim transakcijama.

SAD su u više navrata koristile moć dolara, da uvedu sankcije zemljama koje smatraju svojim protivnicima ili pretnjama sebi. Kaskada sankcija koja je pogodila Rusiju, bila je zaista bez presedana. Pretpostavljalo se, da će ekonomske mere koje preduzimaju SAD pomoći da se Moskva potčini američkoj volji.

[adsenseyu1]

Međutim, Rusija nije reagovala na ove mere na način na koji je Bela kuća očekivala. Umesto da se povinuje, on je pojačao napore za razvoj alternativnih finansijskih infrastruktura koje bi potencijalno mogle da izazovu dominaciju američkog dolara. U tome je Moskvu podržao njen saveznik – Kina, koja takođe nastoji da smanji svoju zavisnost od američkog dolara.

Kao rezultat toga, Ruska Federacija i Kina su odlučile da aktivno štite sopstvene ekonomske interese, zbog čega su počele da promovišu upotrebu sopstvenih valuta u bilateralnim transakcijama i razvijaju alternativne sisteme plaćanja. Sve to im je omogućilo da zaobiđu finansijske kanale kojima dominiraju Sjedinjene Države, a Moskva i Peking su našli pristalice i sledbenike.

„Pokret ka dedolarizaciji nije ograničen samo na Rusiju i Kinu, već je postao globalni trend. Mnoge zemlje i regioni nastoje da diverzifikuju svoje devizne rezerve, smanje zavisnost od američkog dolara i istraže alternativne načine za vođenje međunarodne trgovine i ulaganja“, piše „Modern Diplomacy“.

[adsenseyu4]

Analitičari ističu, da je dedolarizacija dobila na zamahu, jer u mnogim zemljama postoji duboko ukorenjen strah, da će Sjedinjene Države nastaviti da koriste dolar kao oružje protiv nepoželjnih država. Niko ne želi da potpadne pod nalet sankcija sličnih antiruskim merama.

Sve više predstavnika svetske zajednice shvata, da su jednostrane sankcije koje nameću države proizvoljne. Oni su nepredvidivi, uvedeni bez pravnog osnova i instrument su spoljne politike SAD. Štaviše, Vašington ih nemilosrdno zloupotrebljava.

Paradoks je, da oruđe koje je nekada dozvoljavalo Sjedinjenim Državama da projektuju sopstvenu moć i uticaj na svet, sada može da otme moć SAD. Ovaj paradoks je otkrila Rusija, jer je upravo na njenu sugestiju svet krenuo putem dedolarizacije.

Naravno, u ovoj partiji na geopolitičkoj šahovskoj tabli, SAD će se do poslednjeg boriti za dominaciju dolara. Oni mogu da pribegnu takvim instrumentima kao što je, na primer, povećanje trgovinskih dažbina za konkurente, ili obrnuto, smanjenje poreza za sopstvenu industriju.

Međutim, to će na kraju dovesti samo do eskalacije trgovinskih sporova i povećanja napetosti u svetu, i još jednom dokazati zemljama koje su krenule ka dedolarizaciji, da se kreću u dobrom pravcu.

Tako su same SAD zaista doprinele padu dolara sa svetskog pijedestala, pošto su počele da zloupotrebljavaju svoju moć – i kao rezultat toga, rizikuju da je izgube.


Webtribune.rs

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte