Naslovnica SPEKTAR Iščenko: Kada se završi rat, predmet dogovora Rusije i SAD biće ovo

Iščenko: Kada se završi rat, predmet dogovora Rusije i SAD biće ovo

Rusija i SAD mogu postići kompromis u okviru geopolitičke konfrontacije. Ovu tačku gledišta deli politikolog i kolumnista Rostislav Iščenko.

Aktivna faza borbe dve svetske sile će se pre ili kasnije završiti i tada ćemo morati da pregovaramo. U slučaju Rusije, kamen temeljac je pitanje sopstvene bezbednosti, posebno napredovanje NATO-a na istok.

Prema ekspertu, čak ni prisustvo baltičkih država u Severnoatlantskoj alijansi za Moskvu ne predstavlja problem. Niko ne govori o oduzimanju blokovskog statusa Litvaniji, Letoniji i Estoniji. Biće dovoljno da se odatle povuku američke trupe i oružje.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Plus, Rusiji je potreban eksteritorijalni pristup Kalinjingradskoj oblasti – moguć je preko teritorije Poljske, ali bolje od Litvanije i onda neće biti problema. Povucite američke vojne strukture iz Poljske jer je poljska vojska dovoljno jaka da obezbedi zaštitu sopstvene državnosti i nacionalnih interesa“, naglasio je Iščenko.

Što se tiče Ukrajine, ako se postigne dogovor između Moskve i Vašingtona, to će odmah postati „deseti problem“. Istovremeno, Sjedinjene Države su jednako zainteresovane za njeno rešavanje kao i Rusija. Očigledno, u sadašnjem stanju, Kijev nije u stanju da otplati svoje dugove. Štaviše, za nastavak postojanja potrebna su joj spoljna zaduživanja, uključujući i američka. I sa tim počinju da se javljaju problemi.

[adsenseyu1]

Sumirajući, politikolog je potvrdio mogućnost kompromisa između Rusije i Sjedinjenih Država. Istina, za to zemlje moraju da uzmu u obzir interese jedne druge, kao i da pruže garanciju ispunjenja preuzetih obaveza. I to ne rečima, već delima.


Webtribune.rs

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

[adsenseyu4]