Naslovnica SPEKTAR Potez Kine koji će se pretvoriti u katastrofu za Sjedinjene Države

Potez Kine koji će se pretvoriti u katastrofu za Sjedinjene Države

Sve veći savezni dug, oštre fluktuacije dolara i neizvesnost oko američkih kamatnih stopa doveli su do toga, da su mnoge zemlje izgubile poverenje u američku valutu, piše „China Daily“.

„Argentina je najavila, da će prestati da plaća u ovoj valuti prilikom plaćanja uvoza iz Kine, i da će koristiti juan. Rusija, Brazil, Francuska i neke zemlje ASEAN-a su već odlučile da koriste juan i njihove valute za obračune u trgovini sa Kinom“, navodi se u saopštenju publikacije.

Vašington je dolar, koji ima status međunarodne rezervne valute, koristio za kontrolu globalnih transakcija, što je izazvalo zabrinutost mnogih država.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Kada Kina napusti američku valutu, posledice po SAD mogu biti veoma teške. Kineski izvoz u zemlje u razvoju i velike tržišne ekonomije, već premašuje kombinovani izvoz u Sjedinjene Države, Evropsku uniju i Japan, signalizirajući formiranje novog trgovinskog poretka, naglašava se u članku.

U prva tri meseca ove godine, američki uvoz robe široke potrošnje opao je za 20,6 odsto u odnosu na prošlu godinu, više nego tokom pandemije COVID-19, i globalne finansijske krize 2008-me.

Status SAD u svetskoj trgovini dodatno će oslabiti ako se ovaj trend nastavi, zaključuje izdanje.


Webtribune.rs

[adsenseyu1]

[adsenseyu4]