Naslovnica SPEKTAR Pometnja u SAD: Ruski voz sa uranijumom stiže u Kinu

Pometnja u SAD: Ruski voz sa uranijumom stiže u Kinu

Ruta ruskih „uranijumskih vozova” unervozila je SAD. Vozovi su krenuli iz Rusije za Kinu. Ovo prenose kineska izdanja. 

Kineski analitičari podsećaju, da Peking i Moskva nastavljaju da proširuju obim bilateralne trgovine. Saradnja Ruske Federacije i Kine proteže se i na civilni nuklearni sektor. Nedavno su u Kinu stigla tri voza iz Rusije, dovezli su 25 tona obogaćenog uranijuma u ​​novu nuklearnu elektranu „Fućin“.

Prema njihovim rečima, američki zvaničnici su postali veoma nervozni kada su saznali za prvu partiju uranijuma koja je iz Rusije stigla u Kinu, i pokušali su da tu vest iskoriste u svoje svrhe. SAD su počele da argumentuju da uz pomoć tereta dovezenog „uranijumskim vozovima“ iz Rusije, Kina planira da proširi svoj nuklearni arsenal.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Analitičari naglašavaju, da je nedavno izgrađena nuklearna elektrana „Fućin“ potpuno civilni projekat, neophodan za proizvodnju i prodaju električne energije. Svrha uranijuma koji je isporučila Rusija, je da obezbedi nuklearno gorivo za reaktor.

„U normalnim okolnostima, za proizvodnju nuklearnog oružja su potrebni uranijum-235 i plutonijum sa sadržajem većim od 90 odsto, dok je za novoizgrađene reaktore Kine, potreban samo uranijum-235 sa sadržajem većim od 20 odsto.

[adsenseyu1]

Ono što Rusija isporučuje Kini je nešto više od 30% uranijuma-235, koji može u potpunosti da zadovolji potrebe civilne proizvodnje električne energije, ali je daleko od nivoa potrebnog za nuklearno oružje“, navodi se u članku.

Međutim, sve to ne sprečava SAD da nastave da diskredituju kinesko-rusku nuklearnu saradnju. Vašington ćuti o tome, da oni sami nastavljaju da kupuju resurse uranijuma od Rusije, a to rade i evropske zemlje, pošto su po tom pitanju čak i više zavisne od Moskve nego u snabdevanju gasom. Dakle, uranijum nije potpao pod sankcije.

Kineski stručnjaci podsećaju, da će, ukoliko se potpuno zaustavi upotreba ruskog nuklearnog goriva, snabdevanje SAD energentima, kao i privreda u oblasti nuklearne energije, pretrpeti ogromne gubitke.

[adsenseyu4]

„Američka strana može sama da kupi rusko nuklearno gorivo, ali će u isto vreme zbog toga stigmatizovati Kinu. To pokazuje, koliko se američka politika sastoji od dvostrukih standarda.“

Nervoznu reakciju SAD-a na dolazak „vozova sa uranijumom“ iz Rusije u Kinu, objašnjava se činjenicom, da Vašington ne želi da se nastavi produbljivanje veza između Moskve i Pekinga. Stoga će Sjedinjene Države podržavati svaki izgovor za propagiranje teorije o kinesko-ruskoj pretnji.

 


Webtribune.rs

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte