Naslovnica SPEKTAR Jedini koji hoće da priznaju pravi uzrok: Opozicija izlazi na proteste –...

Jedini koji hoće da priznaju pravi uzrok: Opozicija izlazi na proteste – TRAŽE ZABRANU RIJALITIJA

Protestni skup u ponedeljak u 18 sati ispred Skupštine Srbije , na koji je pozvao deo opozicije, neće podržati stranka Zavetnici, dok će Pokret kraljevine Srbije o mogućoj podršci odlučiti za vikend na stranačkim organima.

Predstavnici Novog DSS nisu želeli da odgovore na pitanja da li podržavaju skup i zahteve ostatka opozicije, a četvrta stranka desnice Dveri najavili su da podržavaju protest i zahteve.

„Nismo bili na sastanku ostatka opozicije, pa ne znamo šta je konkretan zaključak, ali bliska nam je ideja da se zatraži zabrana prikazivanja rijalitija, jer je takav zahtev POKS uputio REM-u još pre tri godine“, kaže za Danas Vojislav Mihailović, lider i poslanik POKS-a, ne precizirajući da li će podržati i ostale zahteve vezane za smenu ministara policije i prosvete i šefa BIA.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Na pitanje da li će podržati najavljeni protest u ponedeljak, Mihailović kaže da će se o tome za vikend odlučivati na stranačkim organima.

„Jako je važno pristupiti sistemski rešavanju ovog problema, a ne površno. Rešenje je u vraćanju veri, tradicionalnim vrednostima, a ne prihvatanje onih koje zapad nameće u procesu globalizacije“, smatra Mihailović.

[adsenseyu1]

Milica Đurđević Stamenkovski, šefica poslaničkog kluba Zavetnici kaže za Danas da nas je zadesila nezapamćena tragedija i da pojedini medijski lešinari, pokušavaju da krivicu za nemile događaje prenesu na opozicione stranke.

„Premijerka Ana Brnabić tvrdi da sistem nije zakazao, a suština je da zapravo sistem ne postoji. Jedino čime se bave je političko prepucavanje i fabrikovanje nekakvih instant rešenja od kojih većina ili nije ni primenjiva, ili ne tretira suštinu problema. Sa druge strane, i pojedine stranke iz opozicije isključivo upiru prostom u vlast, kao jedinog krivca za nemile događaje“, napominje Đurđević Stamenkovski.

Ona pojašnjava da nema sumnje da je najveća odgovornost na onome ko upravlja institucijama, ali situacija je daleko složenija.

„Nije suština u ostavci pojedinca, već u obnovi posrnulog sistema vrednosti. Poštujući činjenicu da je zemlja u trodnevnoj žalosti zbog tragedije koja nas je zadesila, mi ćemo u ponedeljak obavestiti javnost o predlozima koje smo pripremili, kao i o zahtevima koje će Srpska stranka Zavetnici uputiti državnom rukovodstvu“, napominje sagovornica Danasa.

[adsenseyu4]

Na konkretno pitanje da li će podržati protesni skup u ponedeljak ispred parlamenta, ona odgovara da neće.

Ranije danas predstavnici parlamentarne opozicije saopštili su da će četvrta stranka desnice, Dveri podržati i protest, ali i zahteve.

Inače Dveri imaju i šire zahteve i traže ostavku premijerke i cele Vlade Srbije, raspuštanje Regulatornog tela za elektronske medije i sednice svih nadležnih odbora i vanrednu sednicu Narodne skupštine povodom tragedija u beogradskoj Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ i Mladenovcu.

„Ove tragedije u ova tri dana su posledice načina upravljanja državom. Tabloidi šire pandemiju zla. Smatramo da je apsolutna vlast apsolutno odgovorna. Vlada je izgubila legitimitet i autoritet. Mi smo danas predali inicijativu Skupštini koja sadrži nekoliko zahteva“, rekla je Tamara Milenković Kerković novinarima u Skupštini.


(Danas)

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte