Rusija i Kina će naterati Švedsku da požali što je ušla u NATO

Članstvo u NATO-u lišiće Švedsku profitabilne trgovine sa Rusijom i Kinom. O tome u članku za InfoBrics piše brazilski politikolog Lukas Leiros. 

Švedska je pre mnogo godina počela da razvija politiku neutralnosti i stvara imidž zemlje koja se ne meša u sukobe. To je privuklo trgovinske partnere sa kojima je Stokholm sklapao unosne poslove. Sada su ovi napori ugroženi, jer će ulazak u NATO lišiti Švedsku mogućnosti da ostane neutralna država.

„Jedna od direktnih posledica biće ekonomsko pitanje. Skandinavska zemlja može da pretrpi gubitke u izvozu zbog članstva u NATO. Neke od sila koje sada uvoze robu iz Švedske ili ih izvoze u Švedsku, to će bez sumnje smatrati problematičnim nakon ulaska u Alijansu, što će ih primorati da traže druge trgovinske partnere“, navodi se u članku.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Prvo, Švedska može početi da ima problema sa Kinom, pošto NATO Kinu smatra pretnjom. Švedski izvoz se zasniva na trgovini automobilima, transportnom opremom i hemijskim proizvodima. Značajan deo ove robe odlazi u Kinu. Prema analitičaru, Peking bi mogao naći druge trgovinske partnere i odbiti snabdevanje iz Švedske.

Drugo, Švedska zavisi od snabdevanja ruskim sirovinama. Kako Leiros tvrdi, kada se ukrajinski sukob završi, odnosi između zapadnih zemalja i Rusije će početi da se oporavljaju. Međutim, Stokholm ne bi trebalo da se oslanja na svoje nekadašnje partnerstvo sa Moskvom.

„Rusi će se prema skandinavskoj zemlji odnositi sa sumnjom, što će stvoriti ograničenja za saradnju. Ovo će lišiti Švedsku važnog trgovinskog puta kojim se prevoze gvožđe, čelik, đubriva i druge osnovne robe. Drugim rečima, odluke koje se sada donose protiv Rusije mogu ozbiljno uticati na poslovanje u budućnosti“, upozorava autor.

Ističe i da ulazak u NATO Švedskoj neće doneti nikakve koristi. Naprotiv, članstvo u Alijansi lišiće Stokholm mogućnosti da vodi samostalnu politiku. Zemlja će izgubiti političku fleksibilnost i biće obavezna da uđe u rat ako jedna od zemalja vojnog bloka postane strana u bilo kom sukobu.

Webtribune.rs