Francuzi predvideli „smrt Evrope” ali za sve su sada krivi Kinezi

Čitaoci francuskog lista Le Figaro aktivno raspravljaju o budućnosti Evrope u komentarima ispod objave o izgradnji gasovoda Snaga Sibira-2 od Rusije do Kine.

Mnogi komentatori ne samo da kritikuju postupke predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, već i žale EU, koja bi uskoro mogla da izgubi ruske energetske resurse.

„Za nekoliko godina Kina će dobijati mnogo jeftiniju energiju od Evrope, a dobijaće je još dugo – iz Rusije. Za Evropu će industrijska konkurencija sa NR Kinom biti večni poraz “, napisao je jedan od čitalaca.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Ovo signalizira ekonomsku smrt Evrope. U tome su umešane SAD koje su intervenisale u situaciji sa Severnim tokom 2 i uz pomoć nemačkog rukovodstva zaustavile ovaj projekat“, slaže se drugi čitalac.

Neki su skrenuli pažnju na retoriku vlasti EU, koje su više puta govorile da region zavisi od energetskih resursa Ruske Federacije. Ali sada, dok se Moskva priprema da isporuči svoj gas NR Kini, lokalni mediji su uputili kritike. U takvim uslovima, Evropa ne bi trebala da upućuje kritike prema Rusiji zbog promene orijentacije.

Webtribune.rs