Naslovnica SPEKTAR Rusi uništili najmoćnije američko oružje koje je tajno prebačeno u Ukrajinu

Rusi uništili najmoćnije američko oružje koje je tajno prebačeno u Ukrajinu

Ruski vojnici su uništili prvu mašinu na bazi tenka Abrams, Assault Breacher, ispod Avdejevke. Zvanično, VSU nisu imali ovu mašinu.

Tenkisti 21. brigade Centralnog vojnog okruga su u zoni sprovođenja specijalne operacije (SVO) uništili prvu blindiranu mašinu SAD na bazi tenka M1 Abrams. Ovo je saopštio Telegram kanal „Voenkorы russkoй vesnы“.

Objašnjava se da su borci iz grupe „Otvažnыe“ u rejonu Avdejevke preciznim vatrenim udarom pogodili inženjersku mašinu M1150 Assault Breacher.

SAD su 2023. godine predali Oružanim snagama Ukrajine (VSU) nekoliko M1150. Njihov tačan broj nije otkriven i zvanično nisu uključeni u pakete vojne pomoći.

VSU gube tehniku za razminiranje na minskim poljima.

Analitičar Forbsa Dejvid Eks je pretpostavio da je Assault Breacher pripadao 47. odvojenoj mehanizovanoj brigadi (OMBr) VSU, koja se smatra jednom od najsposobnijih u celoj ukrajinskoj vojsci.

Prema njegovim informacijama, inženjerska mašina je naletela na minu, a potom je dotučena ruskom artiljerijom i bespilotnim letelicama.

To da je M1150 uveden u vojnu strukturu 47. OMBr potvrdio je ekspert Centra za vojno-političke analize Boris Rožin. Podsetio je da je 2023. godine predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski pozirao ispred ove inženjerske mašine tokom posete brigadi.

Eks je takođe izračunao da su ukrajinske jedinice za dve godine izgubile više od sto inženjerskih mašina zapadne proizvodnje. Jedan od najrezonantnijih događaja bio je gubitak polovine oklopnih vozila Leopard 2R, koje je Finska poklonila Kijevu uoči kontraofanzive Ukrajine.

U junu 2023. godine ova formacija VSU je napustila tri tenka tokom neuspešnog pokušaja da probije gusto minsko polje južno od Male Tokmačke na jugu Ukrajine.

Assault Breacher je nazvan najmoćnijim oružjem za probijanje odbrane.

[adsenseyu1]

Američki Assault Breacher je kombinovana mašina. Ova 55-tonska mašina opremljena je četvorometarskim odbacivačem, zahvaljujući kojem može da pravi prolaze u minskim poljima. Međutim, njegovo glavno oružje je uređaj za bacanje trosova sa eksplozivom. Tokom leta, tros se rasteže, pada na minsko polje, a zatim se vrši detonacija punjenja. U ovom slučaju, mine ili detoniraju ili odleću u stranu na nekoliko metara, formirajući bezbedan prolaz.

Ukupan borbeni komplet Assault Breacher-a čini 3200 kilograma eksploziva C-4, što ga čini najmoćnijim oružjem za probijanje odbrane. Značajan nedostatak mašine je to što nije u stanju da ispaljuje punjenja na velike daljine i prinuđena je da radi sa prednjih položaja. U uslovima savremenih borbenih dejstava, ona je laka meta za protivtenkovske raketne kompleske i dronove kamikaza.

Rožin je istakao da je vrednost M1150 čak veća od običnog M1 Abrams-a.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social