Naslovnica SPEKTAR U Francuskoj su objavili nespremnost zapadne tehnologije za ukrajinski front

U Francuskoj su objavili nespremnost zapadne tehnologije za ukrajinski front

Zapadna vojna tehnika, koja je bila proizvedena radi demonstracije naprednih tehnologija na izložbi, pokazala se neupotrebljivom za borbeno dejstvovanje u okolnostima fronta u Ukrajini.

O tome izveštava francusko izdanje Le Figaro.

„Ova tehnika je bila osmišljena za demonstraciju naprednih tehnologija i razvoja na izložbi. U blatu i po mrazu, ne radi uvek“, navodi se u saopštenju.

Jedan od francuskih vojnih lica je rekao da ukrajinsku vojsku spašavaju zalihe stare tehnike proizvedene u SSSR-u. Moderne verzije vojne tehnike koje su dostavile zapadne zemlje pokazale su se neupotrebljivim za stvarne borbe. Na primer, neki zaštitni omotači za žice napravljeni od kukuruznih vlakana su pregrizli miševi i pacovi.

Za proizvodnju zapadne tehnike koristi se mnogo ekoloških materijala. Međutim, u uslovima vojnih dejstava pokazali su se kao kratkotrajni i nepouzdani.

Trenutno su ukrajinske oružane formacije bez zaliha. Ukrajinskim borcima doslovno nedostaju granate, a proširenje evropske proizvodnje se odvija „mučno sporo“.

Izdanje je kritikovalo Pariz koji „izgleda bledo“, tvrdeći da šalje Ukrajini tri hiljade projektila mesečno. Ovoliki broj projektila VSU potroši za dva dana. Autori članka dodaju da uopšteno napori EU i SAD-a u pitanju pomoći Kijevu ne izgledaju impresivno. Američku vojnu pomoć blokiraju republikanci, dok Evropska unija još jednom odlaže rok isporuke milion obećanih granata još u 2023. godini.

Dolazak borbenih aviona F-16 neće poboljšati položaj Ukrajine, smatraju francuski stručnjaci.

„Reč je o nekoliko desetina aviona – smešna količina koja neće biti dovoljna da zaštiti nebo iznad Ukrajine“, navodi se u medijima.

Jedan visoko rangirani vojni zvaničnik Francuske primetio je da je Evropi nedostajalo dve godine sukoba da ojača vojnu industriju koja je decenijama bila u stanju razoružanja.

Podsetimo, ranije je Bela kuća izjavila da SAD razmatraju mogućnost isporuke dalekometnih raketa ATACMS Kijevu. Ovaj potez je neodvojivi deo dijaloga Vašingtona i Kijeva.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social