Naslovnica IZA OGLEDALA Rat Turske protiv Kurda je deo poslovnog plana

Rat Turske protiv Kurda je deo poslovnog plana

Turkey Palace Toilets

Razorni rat Turske protiv Kurda u Turskoj je deo plana za implementiranje projekta partije AK u Dijarbakiru, napisao je dr Kan Erimtan.

Erimtan je napade na Kurde nazvao „katastrofom turskog kapiralizma“ i da je to deo poslovnog plana Ankare, prenosi Sputniknews.com.

Kurdski mirovni proces koji je pokrenula Erdoganova Partija pravde i razvoja (AK) 2009. godine je okončala sama Ankara koja je sada pokrenula totalni rat protiv sopstvenog stanovništva u jugoistočnoj Turskoj.

„Turska država na čelu sa partijom AK vodi rat protiv grupe PKK još otkad izbori u junu nisu proizveli željeni ishod. Zapravo, neprijateljsko ponašanje je počelo 24.-25. jula 2015. godine kada je turska vojska poduzela operaciju Martir Jalcin usmerenu na položaje PKK i ISIS-a u severnom Iraku i severnoj Siriji“, rekao je dr Erimtan, nezavisni naučnik iz Istanbula.

[adsenseyu4]

Citirajući izveštaj Human Rights Watch-a iz decembra, naučnik je privukao pažnju na činjenicu da su žene, deca i stariji ljudi stradali u Erdoganovim vojnim operacijama u jugoistočnoj Turskoj.

Tom prilikom je uništen i veliki broj zgrada i spomenika, uključujući i džamije i crkve.

Prema Erimtanovim rečima, trenutna operacija nije kaznena akcija već deo poslovnog plana Ankare.

Ključna stvar je to što je vlada AK od 2010. godine nekoliko puta pokušavala da sprovede program Urbane promene u jugoistočnom regionu Turske. Ovaj projekat je predviđao da se uništi 330 pojedinih zgrada u oblasti Sur u Dijarbakiru.

„Pošto su mnogi protestovali zbog ovog uništenja, projekat je zaustavljen. Međutim, iste te zgrade su sada uništene u sklopu oružanog konflikta“, rekao je Erimtan.

Provladine novine su odmah započele sa propagandom kako srušene zgrade u Dijarbakiru treba „hitno“ nacionalizovati i ponovo izgraditi.

[adsenseyu1]

Prema tom projektu, u oblasti Sur u Dijarbakiru treba izgraditi 8.000 novih zgrada i izvršiti konzerviranje 1.000 istorijskih spomenika.

Erimtan navodi da je ovo klasičan primer „katastrofe kapitalizma“ i citirao Miltona Fridmena koji je još šezdesetih godina prošlog veka napisao da promene nastaju samo u vremenima krize.

On je citirao i Naomi Klajn, u čijoj knjizi se govori o tome kako su neoliberalizam i korporacije iskoristile prirodne i veštačke katastrofe i ratove kako bi upropastile ekonomiju i infrastrukturu određenih regiona i ugrabile njihove resurse.

Erimtan veruje da Erdogan sprovodi svoju verziju katastrofalnog kapitalizma u Turskoj i da se ne bori za jačanje produktivnosti države i za povećanje prihoda, nego samo za privatizaciju turskih državnih preduzeća.

Sve u svemu, trenutni oružani konflikt je idealna poslovna prilika za Ankaru, Erdogana i njegovu porodicu.

Webtribune.rs

[adsenseyu5]