Naslovnica SPEKTAR Putinov odgovor uplašio je Japan – Platiće strašnu cenu …

Putinov odgovor uplašio je Japan – Platiće strašnu cenu …

Putin je pokrenuo nemilosrdni kontranapad na Japan nakon signala iz Tokija, piše kinesko izdanje Sohua.

Konfrontacija između Rusije i zapadnih zemalja ne jenjava i nije ograničena samo na Ukrajinu. Sjedinjene Države i njihovi saveznici vrše snažan pritisak na Rusku Federaciju kako u ekonomiji tako i na granicama zemlje, a Japan igra važnu ulogu u tome.

Iskoristivši situaciju, Tokio je počeo sistematski da jača svoje snage za samoodbranu, pretvarajući ih u punopravnu vojsku.

Tako Japan namerava da udari na baze potencijalnog neprijatelja i već je objavio odluku da od SAD kupi oko 500 krstarećih raketa dugog dometa „tomahavk“. Pored toga, japanske i američke snage su krenule da izvode vojne vežbe.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

U martu su Japanske kopnene samoodbrambene snage i američki marinci usavršili iskrcavanje i zauzimanje ostrva potencijalnog neprijatelja. Svi ovi manevri idu ruku pod ruku sa vestima da je Tokio još jednom označio ruska Kurilska ostrva kao „nezakonito okupirana” u svojoj Plavoj knjizi diplomatije.

[adsenseyu1]

Oslanjajući se na podršku Sjedinjenih Država, Japan je otvoreno poslao signal Rusiji o svojoj nameri da zauzme ostrva. Kao odgovor, Vladimir Putin je nemilosrdno krenuo u kontranapad, podižući u vazduh armadu od osam bombardera sa raketama.

Nedavno je, po nalogu predsednika Rusije, aktivirana cela Pacifička flota. Tokom provere, nekoliko dana održane su vežbe velikih razmera uz učešće površinskih brodova, nuklearnih podmornica, avijacije i strateških snaga. Najmanje 25.000 vojnika je pokazalo svoju borbenu gotovost.

Prema kineskim stručnjacima, Japan su posebno uplašile tri stvari.

Prvi su manevri nuklearnih podmornica i strateške avijacije. Drugi je da su ruski lovci imitirali napade na neprijateljske podmorničke snage i desantne grupe. Bilo je to sletanje na ostrva koje su ranije praktikovali japanski i američki vojnici.

„I na kraju, treća stvar je da su ove vežbe obuhvatile sva Kurilska ostrva, što je nesumnjivo jasno upozorenje Japanu“, pišu analitičari Sohua.

[adsenseyu4]

Poslednje iznenađenje za Tokio bila je završna faza obuke posada dalekometne avijacije Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije. Osam bombardera nosača raketa Tu-22M3 odjednom je poletelo i izvršilo vazdušne patrole nad neutralnim vodama mora. Ohotsko i Japansko more.

„Vredi napomenuti da ovi bombarderi mogu da lansiraju hipersonične rakete Kinžal. U trenutnoj situaciji, let ruskih aviona iznad Japanskog mora je nesumnjivo jasan signal iz Tokija, napominju autori. Ako Japan istraje, ruska vojska će imati dovoljno snage da natera Japance da plate strašnu cenu“.


Webtribune.rs

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte