Putin: Proglasili su sebe bogovima a nisu primetili da su se na planeti formirali novi centri moći

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da je specijalna vojna operacija Ruske Federacije za zaštitu Donbasa iznuđena akcija Rusije.

Nastupivši na plenarnoj sednici 25. Peterburškog međunarodnog ekonomskog foruma, ukazao je i da je ta operacija sa pravne tačke gledišta „u potpunosti u skladu sa međunarodnim pravom“.

– Danas ću izneti naše – kada kažem „naše“, mislim na rusko rukovodstvo – viđenje situacije u kojoj se nalazi svetska ekonomija.

– Pre godinu i po dana, govoreći na forumu u Davosu, još jednom sam naglasio da je era unipolarnog svetskog poretka završena, završila se uprkos svim pokušajima ada bude sačuva po svaku cenu.

– Svet zasnovan na dosadašnjim dogmama je definitivno neodrživ.

– Sjedinjene Države su, proglasivši pobedu u Hladnom ratu, proglasile sebe glasnicima Gospodnjim na zemlji koji nemaju nikakve obaveze, već samo interese, a sami ti interesi bili su proglašeni svetim.

– SAD kao da ne primećuju da su se tokom proteklih decenija na planeti formirali novi moćni centri koji su sve glasniji. Svaki od njih razvija sopstvene političke sisteme i javne institucije, sprovodi sopstvene modele ekonomskog rasta i, naravno, ima pravo da ih štiti, da obezbeđuje nacionalni suverenitet.

– Reč je o objektivnim procesima, o istinski revolucionarnim, tektonskim promenama u geopolitici, globalnoj ekonomiji, u tehnološkoj sferi, u čitavom sistemu međunarodnih odnosa, gde se značajno povećava uloga dinamičnih, perspektivnih država i regiona, čiji interesi se više ne mogu zanemarivati.

– Ponavljam: ove promene su fundamentalne, ključne i neumoljive. I pogrešno je verovati da vreme burnih promena može, kako se kaže, da prisedne, da sačeka, da će se navodno sve vratiti u normalu, da će sve biti kao pre. Neće!

– Međutim, čini se da vladajuće elite nekih zapadnih država žive upravo u toj iluziji. Ne žele da primećuju očigledne stvari, već se tvrdoglavo drže senki prošlosti. Na primer, veruje se da je dominacija Zapada u globalnoj politici i ekonomiji nepromenljiva, večna vrednost.

– Ništa nije večno!

– Oni pokušavaju da se suprotstave toku istorije. Oni misle u terminima prošlog veka. Oni su u zatočeništvu sopstvenih zabluda o zemljama van tzv. zlatne milijarde, pa sve ostalo smatraju periferijom, svojim dvorištem koje i dalje tretiraju kao koloniju, a narode koji tamo žive smatraju ljudima drugog reda.

– Otuda kod njih neodoljiva želja da kažnjavaju, da ekonomski slamaju one koji se izdvajaju iz opšteg poretka, koji ne žele da se slepo povinuju. Štaviše, oni grubo i bestidno nameću sopstvenu etiku, poglede na kulturu i ideje o istoriji, a ponekad dovode u pitanje suverenitet i integritet država, stvaraju pretnju njihovom postojanju. Dovoljno je podsetiti se sudbine Jugoslavije i Sirije, Libije i Iraka.

– Irak je praktično razoren, Libija još ne može da vrati svoju državnost, a rat u Avganistanu trajao je decenijama da bi ga na kraju neslavno napustili.

– Ali, stvar je u tome da su se takve situacije razvile onako su oni hteli, a ne kako je trebalo. U brojnim slučajevima, recimo u Jugoslaviji – zemlja je rasparčana. Nakon što je naša zemlja prestala da postoji, pojavile su se nove zemlje i novi interesi, bilo je dosta unutrašnjih kontradiktornosti i oni su ih ohrabrivali. Onda su počeli da otkidaju Kosovo od Srbije. Takođe nije jasno zbog čega – rekao je Putin.

Odgovarajući na pitanje da li je moguć novi svetski rat, Putin je naglasio da Rusija nikome ne preti, ali da svi treba da znaju čime sve raspolaže i sa čime će štititi svoj suverenitet:

„Jedan neodgovorni političar [na Zapadu] kaže nešto [o mogućnosti svetskog rata], zatim to nastavi drugi i to – na veoma visokom nivou. Mi odgovorimo u skladu sa tim. A čim odgovorimo, oni odmah kažu da Rusija preti. Mi ništa ne ugrožavamo, ali svi treba da znaju šta imamo i šta ćemo koristiti, ako bude potrebno, da zaštitimo svoj suverenitet“.

Rusija nije protiv mogućeg ulaska Ukrajine u Evropsku uniju jer to nije vojni blok – bio je jasan predsednik RF.

U Sankt Peterburgu je otkrio da je Vladi RF naložio da deo izvoznih dažbina usmeri u poboljšanje životnog standarda na selu.

Upozorio je da je u Africi moguća glad koja će povećati migracije u Evropu.

U nastavaku je pozvao zemlje Zapada da prestanu da misle samo na „sebe voljene“:

„Ako najveće svetske ekonomije nastave da se ponašaju ovako, pretvoriće se u „usisivač“ koju će pokupiti svu robu sa svetskog tržišta, uključujući hranu, a to će probleme samo uvećati. To neće samo dovesti do gladi, već i do novih migracionih talasa. Migranti su već preplavili Sjedinjene Države, gradile one zid na granici sa Meksikom ili ne gradile“.

Posebno je naglasio: „Rusija će svakako iskoristiti nove mogućnosti. Postaćemo još jači“.

U nastavku je ruskim biznismenima, koji su za život bili izabrali Englesku, Floridu ili Španiju, a za biznis ofšor-zone, poručio:

„Sve što se događa u svetu, samo potvrđuje da je kod kuće najsigurnije. Oni koji nisu želeli da poveruju u ovu istinu izgubili su milione dolara na Zapadu. Ne stajte na iste grablje, ulažite u Rusiju. Tako ćete izbeći otimanje svoje imovine i novca sa računa svojih kompanija“.

Putin je udar na ruske biznismene i njihovu imovinu nazvao ludilom Zapada:

„Udarili su na ljude koji su bili za saradnju sa Zapadom. Na biznis koji nema veze sa Rusijom kao državom i njenim odlukama. Uostalom, gde je tu nepovredivost privatne svojine?

U Finskoj su, primera radi, 11. maja `uhapšena` dva objekta sa nekretninama Pavla Guseva, glavnog urednika „Moskovskog komsomolca“.

U Francuskoj je 5. maja oteta vila u Sen Tropeu porodice biznismena Mihaila Fridmana.

U Italiji je `konfiskovana` jahta ruskog biznismena Andreja Meljničenka.