Putin pobeđuje: Britanski mediji zabrinuto pričaju o sumornoj istini za Zapad

Ruski predsednik Vladimir Putin pobeđuje u ratu sa sankcijama koji je pokrenuo Zapad, piše Džeremi Vorner, kolumnista britanskog tabloida The Telegraph.

U prvim danima specijalne vojne operacije Oružanih snaga Rusije u Ukrajini, SAD i njeni saveznici počeli su da uvode sva moguća ograničenja Moskvi u nadi da će potkopavati rusku ekonomiju.

Gotovo odmah stvari nisu išle po planu. Ograničenja su pogodila i same organizatore. Rusko rukovodstvo brzo je uspelo ne samo da zaustavi pad rublje u odnosu na svetske valute, već i značajno poboljša svoju poziciju. Amerikanci i Evropljani i dalje pate od rasta cena gasa, motornog goriva i hrane.

„Tužna istina je da Putin pobeđuje u ekonomskom ratu“, rekao je Džeremi Vorner.

Danas, koliko god Zapad pokušavao, Ruska Federacija i dalje izvozi svoje energetske resurse u Evropu.

Uprkos činjenici da je obim isporuke danas manji nego pre godinu dana, visoke cene omogućavaju Moskvi da izvuče više profita od prodaje.

S tim u vezi, vest koju su pre nedelju dana preneli američki mediji o ruskom neizvršenju svog spoljnog duga nema nikakve veze sa stvarnim stanjem stvari. Zapad je taj koji odbija da prihvati plaćanje.

A čak ni delimični gubitak zapadnih tržišta od strane Rusije nije kritičan trenutak za nju, primetio je britanski novinar.

Moskvi nije trebalo dugo da se preorijentiše na Aziju i time nadoknadi gubitke od prestanka trgovine sa tradicionalnim partnerima.

Tako se ispostavilo da se rukovodstvo Ruske Federacije pokazalo mnogo bolje pripremljenim za sankcionisanje nego SAD i Evropa, gde danas postoji pad životnog standarda, naveo je Vorner.

Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti naše najbolje vesti kao i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama zbog specifičnog sadržaja

Naš Telegram kanal – https://t.me/webtribune

Webtribune.rs