Rusija ostavlja Evropu bez gasa: Povećan izvoz gasa u Kinu za preko 60 odsto

Ruski energenti se preusmeravaju u Aziju, povećan izvoz gasa u Kinu za preko 60 odsto

Izvoz gasa u Kinu preko gasovoda „Snaga Sibira“ u prvih šest meseci ove godine porastao je za 63,4 odsto, saopštila je ruska kompanija „Gasprom“.

„Raste izvoz gasa u Kinu preko gasovoda ‘Snaga Sibira’ u okviru biletaralnog dugoročnog ugovora između „Gasproma“ i CNPC (Kineske nacionalne naftne korporacije). Isporuke ruskog gasa preko cevovoda u Kinu za šest meseci 2022. godine porasle su za 63,4 odsto“, saopštila je kompanija na Telegramu.

Prve isporuke ruskog gasa u Kinu gasovodom „Snaga Sibira“ počele su krajem 2019. godine. Sledeće godine su isporuke dostigle 4,1 milijardi kubnih metara gasa, a 2021. godine su porasle za 2,5 puta – na 10,5 milijarde kubnih metara.

„Gasprom“ je početkom februara 2022. godine potpisao drugi dugoročni ugovor sa CNPC za izvoz preko dalekoistočne rute. Ukupan obim isporuka porašće na 48 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Uzimajući u obzir ruski gasovod „Snaga Sibira 2“ i njegov nastavak preko Mongolije – gasovod „Sojuz Vostok“ – izvoz gasa u Kinu mogao bi da se poveća za još 50 milijardi kubnih metara godišnje.

Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti naše najbolje vesti kao i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama zbog specifičnog sadržaja

Naš Telegram kanal – https://t.me/webtribune