Naslovnica SPEKTAR Puškov: SAD su izgubile rat za Siriju i ne mogu da promene...

Puškov: SAD su izgubile rat za Siriju i ne mogu da promene novu realnost

Izjava SAD da Sirija ne zaslužuje da bude vraćena u Ligu arapskih država ne može da promeni novu realnost, mišljenja je senator Aleksej Puškov.

Ranije je postalo poznato da su čelnici Ministarstva inostranih poslova Lige arapskih država (LAG) doneli odluku o vraćanju Sirije u organizaciju nakon deset godina prekida. Predstavnik Državnog sekretarijata, Vedant Patel, kritikovao je tu odluku, izjavivši da Sirija ne zaslužuje ponovno članstvo u Ligi arapskih država.

„Izjava SAD da Sirija „ne zaslužuje“ takav povratak nije u stanju da promeni novu realnost: To su već izjave posle izgubljene bitke Vašingtona za Siriju“, napisao je senator na svom Telegram kanalu.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Prema mišljenju Puškova, obnova članstva Sirije u regionalnoj organizaciji obezvređuje izjave nekih zapadnih i arapskih lidera iz 2011. godine o neizbežnom odlasku predsednika Bašara al-Asada.

„U stvari, Arapska liga, koja objedinjuje više od 20 država arapskog sveta, priznala je (sa izuzetkom nekoliko zemalja, posebno Katara ) nepovratnost promena u Siriji pod vođstvom predsednika Asada, takođe kao obnavljanje kontrole Damaska nad glavnim delom teritorije zemlje“, rekao je Puškov.

[adsenseyu1]

Članstvo Sirije u Arapskoj ligi zamrznuto je u novembru 2011. nakon izbijanja oružanog sukoba u zemlji. Sirijsko rukovodstvo je tada izjavilo da nije prihvatilo odluku arapskih ministara da obustave učešće u radu panarapske organizacije, smatrajući je nelegalnom.


Webtribune.rs

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

 

[adsenseyu4]