Naslovnica SPEKTAR Pukovnik otkrio kako su Rusi oborili britansku raketu „Storm Shadow“

Pukovnik otkrio kako su Rusi oborili britansku raketu „Storm Shadow“

Ruska protivvazdušna odbrana je prvi put oborila britansku raketu dugog dometa „Storm Shadow“, čije je snabdevanje Kijevu prošle nedelje najavio britanski premijer Riši Sunak.

Bivši načelnik PVO komande specijalnih snaga (Moskovski okrug PVO), pukovnik u penziji Sergej Hatiljov, govorio je za ruske medije o mogućnostima ruske PVO da uništi ove rakete.

Od 12. maja, britanske rakete „Storm Shadow“ već tri puta su koristile Oružane snage Ukrajine u Lugansku. Ranije do ovog grada, koji se nalazi duboko pozadi, nisu stigli drugim oružjem, ali „Storm Shadow“ je raketa koja se lansira iz vazduha sa dometom od oko 250 km (postoje modifikacije do 560 km).

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Avione iz kojih su ukrajinski piloti lansirali ove rakete na civilne ciljeve u Lugansku, već su uništile ruske PVO snage. Danas je, kako je rečeno u dnevnom izveštaju Ministarstva odbrane Ruske Federacije, uz sedam antiradarskih raketa HARM i deset višecevnih raketnih bacača HIMARS, prvi put oboren i „Storm Shadow“.

– Prvo što se ovde odmah nameće – tvrdi pukovnik Hatiljov – jeste činjenica da su avioni ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva unapred modifikovani za upotrebu ovih raketa.

[adsenseyu1]

Verovatno su to uradili uz pomoć Britanaca, pošto su, da bi okačili „Storm Shadow“ na lovac Su-27 ili MiG-29, naravno, morali da preprave jedinice vešanja i sistem upravljanja ove rakete.

Radovi su obavljeni u tajnosti. Niko ih nije najavio. Odnosno, želim da kažem da je odluka o snabdevanju ovakvih raketa doneta davno.

– Koliko je ova raketa teška za našu PVO?

– Ima dozvučnu brzinu, odnosno obična je krstareća raketa. Sa kompleksima S-300, S-400 i Buk-M3, dugo smo razrađivali gađanje analoga takvih raketa na poligonima. Za nas to nije posebno teško. Iako su, naravno, potrebne određene veštine, potrebna je obuka.

[adsenseyu4]

– Pretpostavimo da se desio prvi uspešan trening.

– Da. U budućnosti, mislim, biće moguće govoriti o uništenju više od jedne takve rakete. Kao što sada govorimo o HARM-u i HIMARS-u. Proračuni će steći borbeno iskustvo, pojaviće se samopouzdanje. Svi algoritmi za uništavanje britanske „Storm Shadow“, kao i bilo koji drugi analog, biće razrađeni.

Reč je samo o tome, da sada u Ukrajini ima sve više različitih modifikacija NATO projektila, što znači da naši vojnici PVO moraju temeljno da se uključe u borbenu obuku, identifikujući nove znake njihove upotrebe.

– Što je više različitih meta, teže ih je uništiti?

– Rekao bih, da je u ovim uslovima neophodno ojačati obaveštajni sistem u celini, kako bi imali pouzdane informacije o tome koji sistemi naoružanja mogu da se koriste u predstojećoj protivvazdušnoj borbi.

Za praćenje situacije potrebno je stalno koristiti avione A-50 za radarsko otkrivanje i navođenje velikog dometa, izviđačke letove Tu-214R. Neophodno je imati pouzdane informacije o tome, gde se koje rakete ili sistemi nalaze, i koji od njih mogu da se koriste u datoj oblasti.

Webtribune.rs

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte