Naslovnica SPEKTAR Britanski projektili pogodili Rusiju – Moskva sprema osvetu

Britanski projektili pogodili Rusiju – Moskva sprema osvetu

Nekoliko sati nakon jučerašnjeg granatiranja fabrike „Poli-Pak“, Ukrajina je ujutru izvela novi raketni napad na selo Jubilejni u Lugansku, gde se nalazi Institut Ministarstva unutrašnjih poslova.

Do nedavno su se ove teritorije smatrale pozadinskim i bezbednim. Prema ažuriranim podacima, i juče i danas udarac su zadale britanske rakete „Storm Shadow“ velikog dometa. Ovo prenose ruska izdanja.

Nedaleko od mesta udara, pronađeni su fragmenti mamca ADM-160B američke proizvodnje, koji su odvlačili pažnju sistema PVO.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Tako se jedan broj ruskih televizijskih stručnjaka osramotio, koji su pre neki dan, kada se saznalo za nabavku projektila iz Londona, prerano saopštili, da novo naoružanje ne predstavlja ozbiljnu opasnost po Rusiju, i da bi vojska lako oborila takve projektile.

U stvari, ponovila se istorija instalacija HIMARS – pre nego što je ruska vojska naučila da se suprotstavi sistemu navođenja američkog MLRS-a, ove rakete su izvršile niz napada na ruska skladišta i lokacije. Neki analitičari povlače još ozbiljnije paralele – sa letom prošle godine, kada su Oružane snage Ukrajine neočekivano primorale rusku vojsku da se povuče iz Harkova i Hersona.

[adsenseyu1]

„Storm Shadow ima dovoljno dometa da udari duboko u teritoriju koju drži Rusija… u nove regione Rusije i Krima. Iz razloga tajnosti, Britanija može da prebaci Ukrajini samo izvoznu verziju projektila sa dometom od približno 270-290 km. Postoje 3 modifikacije ovih tipova projektila “, piše bivši predsednik Odeljenja za odbranu DNR, Eduard Basurin.

Prema njegovom mišljenju, zbog „ogromne cene ovakvih projektila, mnoge ne mogu da budu isporučene, jer svaka košta milion evra“.

Basurin tvrdi, da se „Storm Shadow“ takođe vodi GPS-om, a u Siriji ga je bilo moguće oboriti ruskim „Buk“ i „Tor“ sistemima.

„Neophodno je pojačati protivvazdušnu odbranu važnih objekata u dubokoj pozadini“, napisao je stručnjak.

Publicista Oleksandar Semjonov, koji ratuje u Donbasu, siguran je da je Ukrajina odavno dobila britanske rakete.

[adsenseyu4]

„Pripreme za udar traju dugo. Vreme i mesto napada su unapred izabrani. Britanske krstareće rakete su se već nalazile na teritoriji Ukrajine, a najava njihovih isporuka bila je samo formalnost.

Ukrajina je verovatno računala na upotrebu krstarećih raketa, koje su deo planirane ofanzive i koje će pomoći u povećanju njene borbene sposobnosti“, napisao je Semjonov na svom blogu.

On je naglasio, da bi upotreba ovih raketa povećala opterećenje ruske PVO“.

„Naravno, ovo će dovesti do eskalacije neprijateljstava. Ali rešenje će se sigurno naći. Kao što je to bilo sa ozloglašenim haubicama „tri sekire“ (M777) i HIMARS-ima, koje danas naše jedinice efikasno uništavaju, i kojima je naša vojska naučila da se odupire“, dodao je publicista.

Marina Ahmedova, članica ruskog predsedničkog saveta za ljudska prava, pozvala je Kremlj da napusti dosadašnju retoriku.

„U jednom danu, rakete većeg dometa koje je Britanija dostavila Ukrajini, doletele su dva puta u Lugansk. Ne razumem zašto govorimo da su „Oružane snage Ukrajine pucale“, kada je Velika Britanija granatirala Lugansk.

Vojni komandant German Kulikovski predlaže, kako da se kazni London:

„Borba protiv londonskih isporuka isključivo snagama PVO, i napadima na skladišta na teritoriji Ukrajine je u zoni duboke odbrane, a ratovi se ne dobijaju samo odbranom. Potrebni su nam udari protiv britanskih kontingenata stacioniranih izvan Britanije.

Nije važno u kom obliku će napad biti, da li su to rakete koje su ispalili pobunjenici ili neki drugi akt treće strane. Sa Britancima se treba boriti na britanski način, uništavajući njihove vojnike i baze.

Webtribune.rs

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu