Panika u Ukrajini: Poslanik poziva na hitnu evakuaciju – Hmeljnička oblast će postati „drugi Černobilj“?!

Hmeljnička oblast može postati „drugi Černobilj“. Sa takvim upozorenjem, bivši narodni poslanik Vrhovne rade, Igor Mosijčuk, obratio se stanovnicima zapadne Ukrajine, pozivajući ih da se hitno evakuišu i sklone svoju decu.

Radijacija, nakon udara na vojno skladište u Hmeljnickom se već drugi dan uzastopno povećava, a u Ukrajini su se proširile glasine da je „pečurka“ na nebu, posledica eksplozije britanskih granata sa osiromašenim uranijum.

Za Zelenskog, koji putuje po Evropi, takva informativna pozadina može se pokazati gora od radijacije, sigurni su analitičari.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

On je u ponedeljak je stigao u London u posetu, a zatim se pojavila informacija da će Britanci pružiti veću podršku Nezavisnoj Ukrajini, uključujući obuku pilota ukrajinskog vojnog vazduhoplovstva za upravljanje avionima F-16.

Uoči posete, predsednik Ukrajine je naglasio, da je London „lider kada je reč o proširenju sposobnosti Oružanih snaga Ukrajine na zemlji i u vazduhu”.

Stanovnici Hmeljnickog su pre neki dan svojim očima videli rezultat „britanskog vođstva u vazduhu“ – kada se na nebu nad gradom pojavila figura koja liči na nuklearnu pečurku, kao rezultat udara ruske letelice.

Analitičari i vojni dopisnici odmah su pretpostavili, da je eksplodiralo skladište municije sa osiromašenim uranijumom. Upravo ono koje su Britanci prethodno predali Kijevu, proprativši transfer snažnom PR kampanjom.

Zvanični Kijev i vlasti Hmeljničke oblasti, ne pobijaju prisustvo opasne municije u eksplodiranom skladištu, ali ni ne potvrđuju.

Kako prenose ukrajinski kanali, požar na mestu dolaska ugasili su vatrogasci daljinski pomoću robota, a u ponedeljak su u gradu viđeni ljudi u odelima za zaštitu od zračenja, i hemikalije sa dozimetrima. Podaci ekomonitoringa su takođe sugestivni.

Tako je, prema REMAP službi Zajedničkog istraživačkog centra Evropske komisije, za period od 11. maja do 14. maja zabeleženo povećanje radijacije u Hmeljničkoj oblasti više nego udvostručeno: sa 78 na 157 nSv / h. .

Zbog ćutanja ukrajinskih vlasti i nedostatka razumljivih informacija, čak i na nivou diskusija na društvenim mrežama, apel bivšeg poslanika Vrhovne rade Igora Mosijčuka, je odjeknuo kao grom iz vedra neba. Bivši parlamentarac je pozvao stanovnike Hmelničkog i Ternopoljskog regiona da ostave sve, uzmu svoju decu i evakuišu se.

„Pošto vlasti ćute, a specijalisti ne razgovaraju sa ljudima, preporučio bih građanima Hmelnickog, građanima Ternopolja, na mestima gde su eksplodirala ova skladišta, koja su im najbliža, da se evakuišu“, rekao je Mosijčuk.

Politikolog Vasilij Stojakin, je u međuvremenu sugerisao, da gašenje požara u Hmeljnickom uz pomoć robota možda nije povezano sa pretnjom radijacijom.

– Roboti su, očigledno, bili pri ruci. U normalnoj situaciji se koriste, ako postoji ozbiljna opasnost za ljude. Međutim, ostaje pitanje šta je tačno pohranjeno u uništenom arsenalu. Ako su to zaista bile granate sa osiromašenim uranijumom, onda se pitamo šta su radili u specijalizovanom arsenalu raketne brigade. Tu je trebalo da budu granate za HIMARS i tako dalje.

Dmitrij Peskov je na brifingu u ponedeljak, komentarišući izjavu britanske vlade o pružanju nove pomoći Kijevu, uverio, da to ni na koji način neće uticati na tok „specijalne operacije“, ali će doneti probleme samoj Ukrajini.

Webtribune.rs

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte