Prognoza finansijskih eksperata: Recesija u SAD dolazi ove, a u Evropu sledeće godine

       

Britanski bankarski gigant navodi da fiskalna i monetarna politika nisu „usklađene“ sa tržištima akcija i obveznica

Ekonomija Sjedinjenih Američkih Država će se sunovratiti u četvrtom kvartalu ove godine, nakon čega će uslediti „godina kontrakcije i evropska recesija 2024“, upozorava HSBC grupa, jedna od najvećih bankarskih i finansijskih institucija na svetu.

U svojoj prognozi na polovini godine, menadžer imovine britanskog bankarskog giganta rekao je da upozorenja o recesiji „blješti crveno“ za mnoge ekonomije, dok fiskalna i monetarna politika nisu u skladu sa tržištima akcija i obveznica.

Otvorite Telegram da bez cenzure primate izbor naših najboljih vesti

Džozef Litl, globalni strateg u HSBC-u kaže da su neki delovi ekonomije do sada bili otporni ali da ravnoteža rizika „sada ukazuje na visok rizik od recesije“, pri čemu Evropa zaostaje za SAD, ali je makro putanja generalno „usklađena“.

„Već smo u blagoj recesiji profita, a i korporativne neispunjenje obaveze su takođe počela da rastu“, rekao je Litl u izveštaju koji je video Si-En-Bi-Si. „Najbolja stvar je to što očekujemo da će se visoka inflacija relativno brzo ublažiti. To će stvoriti priliku kreatorima politike da smanje kamatne stope.“

U HSBC očekuju da će, uprkos oštrim merama centralnih bankara, Federalne rezerve SAD sniziti kamatne stope pre kraja 2023. godine, a da će se dogodine na taj potez odlučiti i Evropska centralna banka i Banka Engleske.

Fed je pauzirao svoj ciklus monetarnog pooštravanja na sastanku u junu, ostavljajući ciljni raspon stope federalnih fondova između pet i 5,25 odsto, ali je signalizirao da se ove godine mogu očekivati još dva povećanja.

Iz HSBC-a navode da centralni bankari neće moći da smanje stope ako inflacija ostane znatno iznad cilja – što je slučaj u mnogim velikim ekonomijama – zbog čega naglašavaju da je važno da recesija „ne dođe prerano“ i izazove dezinflaciju (opadanje stope inflacije) koja, pak, može da izazove deflaciju (opšti pad cena).

„Scenario nadolazeće recesije će više ličiti na recesiju iz ranih devedesetih, a naš centralni scenario će biti smanjenje BDP-a od jedan-dva odsto“, rekao je Litl.

HSBC očekuje da će recesija u zapadnim ekonomijama rezultirati „teškim, nestabilnim izgledima za tržišta“ i navode da će narednih šest meseci biti težak period za tržišta koja su navikla na „meko sletanje“.

Litl navodi da ova recesija neće biti dovoljna da „izbriše“ sve inflatorne pritiske iz sistema, pa će stoga razvijene ekonomije biti suočene sa režimom „nešto veće inflacije i kamatnih stopa“.

(RT)

Otvorite novu mrežu Truth Social bez cenzure
Pratite tokom 24 sata bez cenzure naše najbolje vesti samo na Vkontakte