„Špigl“: Ovo je Putinov sajber-ratnik i najopasniji haker na svetu

Ruski haker koji izaziva veliko podozrenje agenata tajne službe i IT stručnjaka pisao je master rad o upotrebi informacija kao oružja kroz američki primer, a sada rukovodi hakerskom grupom koja navodno upada u velike državne kompjuterske sisteme

Sjedinjene Američke Države vode hibridni rat protiv Rusije i vreme je da Rusija uzvrati udarac, napisao je u svom master radu Jevgenij Serebrjakov za kojeg „Špigl“ piše da izaziva pažnju agenata tajne službe i IT stručnjaka, kao i da se našao na poternici FBI zbog sajber špijunaže.

Magazin „Vajer“ u proleće ove godine izvestio je da je Serebrjakov preuzeo rukovođenje „Sendvormom“, poslednjih meseci verovatno najopasnijom hakerskom grupom pod okriljem Kremlja, kako se opisuje.

Otvorite Telegram da bez cenzure primate izbor naših najboljih vesti

Ubrzo nakon objavljivanja ove informacije, na internetu se pojavio studentski master rad Serebrjakova „Informacioni sukob u svetskoj politici“.

Master teza je predata 2019. godine, a „uvid u rad otkriva kako Serebrjakov želi da upotrebi hakovanje i informacije kao oružje, kao i njegov okrutni pogled na svet“.

Predstavljajući životopis Serebrjakova, navodi se da su ga 2018. godine holandski istražitelji uhvatili na delu u drskoj hakerskoj operaciji kada je doputovao u Hag iz Moskve sa još tri agenta u navodnoj misiji špijuniranja Organizacije za zabranu upotrebe hemijskog oružja. Organizacija je istraživala da li je Sirija koristila nervni gas protiv civila.

Kremlj je, prema navodima „Špigla“ bio toliko zainteresovan da sazna rezultate ove istrage da je poslao svoje „državne hakere“, a cilj je bio da oni probiju u VLAN organizacije.

Holandska policija rusku grupu sačekala je na parkingu hotela, ubrzo pošto su stigli u ovu zemlju i pronašla kod njih gomilu opreme za hakovanje. Istražni organi Holandije zaplenjene dokaze su predstavili na konferenciji za medije, a Ruse proterali iz zemlje oduzevši im prethodno laptopove i mobilne telefone.

Serebrjakov je izgleda odlučio da nadogradi svoj si-vi, težeći ka višim postavljenjima, a nije slučajnost što se njegov rad od 90 strana bavi informacionim sukobom, pod kojim Rusi podrazumevaju upotrebu informacija kao oružja, piše nemački list.

Serebrjakov piše da je „informacioni rat efikasno sredstvo spoljne politike“. Ako želiš da povećaš politički uticaj, ne moraš da osvajaš teritorije neprijatelja, već treba da dobiješ bitku za njihove duše. U suštini, radi se o uticaju na pojedince i čitavo društvo: osećanjima i stavovima može se manipulisati preko informacija.

U svom radu Serebrjakov piše kako dobro Amerika vodi „navodni“ informacioni rat kako bi učvrstila svoju globalnu premoć. Kroz dovitljivu kombinaciju vojne i kulturne moći, SAD mogu da izazovu krizu u strateški važnim mestima u svetu, a onda da ubace svoje interese. „Gotovo da izgleda kao da postoji određeno divljenje prema sposobnostima arhineprijatelja“, navodi se u tekstu.

Čovek koji je upozoravao na navodne američke dezinformacije sada je zadužen za grupu čije aktivnosti uključuju sabotažu i dezinformacije, piše „Špigl“.

Smatra se da je ova grupa odgovorna za sajber napade na Zimske olimpijske igre u Južnoj Koreji, francusku predsedničku kampanju 2017. i ukrajinsku elektroenergetsku mrežu, između ostalog.

Deo njihove strategije je navodno i presretanje procurilih imejlova, napadi na industrijske objekte, a uticali su i na američke predsedničke izbore 2016. godine širenjem ukradenih informacija.

U delovima svog rada, Serebrjakov je zastupao teorije zavere, po oceni nemačkog medija, poput one da Međunarodni monetarni fond i Svetska banka rade na uspostavljanju novog svetskog poretka. On ističe da Rusija mora da se brani od Zapada i pre svega Amerike, i na domaćem terenu, kroz snažnije povezivanje ruskih građana, kao i na globalnom planu koristeći svoju poziciju u Ujedinjenim nacijama kako bi bila garant globalne bezbednosti.

Master teza Serebrjakova nije samo dokument koji otkriva njegov način mišljenja. Ona je pokazatelj ideologije i narativa koji mogu da pokrenu stvari u ruskom obaveštajnom aparatu.

(RT)

Otvorite novu mrežu Truth Social bez cenzure
Pratite tokom 24 sata bez cenzure naše najbolje vesti samo na Vkontakte