Prelazak na oštre mere: Rusija udarima na ukrajinske termoelektrane napravila šok preokret

Ruska Federacija je u okviru specijalne operacije u Ukrajini, ne bez razloga odlučila da počne uništavanje strateških infrastrukturnih objekata.

Ovakav pristup će omogućiti Rusiji da postigne određeni rezultat, otežavajući prebacivanje trupa i vojne opreme Oružanih snaga Ukrajine na front.

Do ovog zaključka došao je poznati politikolog Ivan Lizan, koji je objasnio zašto je Rusija prešla na oštre mere, i zašto su ukrajinske termoelektrane napadnute.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Kijev je zapravo izgubio mogućnost da koristi električne lokomotive, neophodne za prebacivanje vojne opreme Oružanih snaga Ukrajine na front, što će dovesti do značajnih problema sa borbenom efektivnošću vojske.

Rusija je udarima po ukrajinskim termoelektranama jednim udarcem ubila dve „muve“. Dakle, pored usporavanja napredovanja ukrajinske vojske, postoji još jedan faktor ostvaren zahvaljujući preciznim udarima na energetsku infrastrukturu Ukrajine.

Rušenjem ukrajinskih elektrana, Moskva je Kijevu oduzela mogućnost snabdevanja Evrope električnom energijom.

„Važan cilj ovakvih događaja je, da se prekine izvoz struje iz Ukrajine u zemlje EU, u zamenu za novac i oružje. Zelenski je više puta izrazio spremnost Ukrajine da postane neka vrsta baterije za EU, koristeći za to proizvodnju nuklearnih elektrana, i najvećih termoelektrana“, zaključio je politikolog.

Webtribune.rs