Kineski ekspert: SAD čeka da Rusija zarati sa EU – Ovo je razlog …

Kineski novinar Ven Šen smatra da SAD ostvaruje ogroman profit igrajući protiv Rusije i Evrope. 

Kako se zima približava, evropska energetska kriza postaje sve akutnija: region se suočava sa nestašicom gasa, što je dovelo do značajnog povećanja cena energenata i potrebe da se one štede. Ven Šen smatra da su za ono što se dogodilo krive SAD, koje svim silama pokušavaju da posvađaju Evropsku komisiju sa glavnim snabdevačem energenata Rusijom. Ovo prenosi Global Times.

„Očekuje se da će se energetski problemi u Evropi razviti u ekonomsku, socijalnu i političku oluju. Stanovnici nekih evropskih gradova sada izlaze na ulice da protestuju zbog skoka cena energije, dok su neki proizvođači metala i industrijskih proizvoda primorani da ograniče ili zaustave proizvodnju zbog previsokih troškova energije“, rekao je autor kineske publikacije.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Ekspert Global Timesa je naveo da su evropski lideri bili naivni u vezi sa obmanjujućom pričom koju su širili američki političari gde su tvrdili da Evropa treba da krivi Moskvu za trenutnu krizu.

Rukovodstvo EU je podleglo trikovima svojih američkih partnera i zapravo, preko noći uništilo odnose sa Ruskom Federacijom.

U međuvremenu, Rusija je već dugi niz godina bila pouzdan snabdevač energije za Evropu i čak je izgradila strateški važne gasovode, kao što su Severni tok i Severni tok 2. Međutim, Moskva je nedavno smanjila isporuke gasa Evropi kao odgovor na antirusku retoriku sa Zapada.

„Vašington Moskvu smatra protivnikom SAD i NATO-a i koristi sva sredstva koja su mu na raspolaganju da podeli EU i Rusiju. Zašto? Jer će Ruska Federacija i zemlje EU, ako se zavade na kraju oslabiti – scenario koji najbolje odgovara nacionalnim interesima Sjedinjenih Država“, smatra Ven Šeng.

Strategija SAD počinje da daje plodove. Ekonomija EU sada se nalazi na ivici kolapsa, što je dovelo do nagle devalvacije evra u odnosu na dolar, depresijacije evropskih akcija i druge imovine. Sve sumorniji i haotičniji izgledi sa kojima se Evropa suočava s padom investicija na Volstritu.

U međuvremenu, američke naftne i gasne kompanije ostvaruju milijarde dolara profita od prodaje svojih proizvoda evropskim zemljama. Trenutno, jedan američki tanker koji prevozi tečni prirodni gas u Evropu stvara zapanjujućih 100 miliona dolara neto dobiti.

Webtribune.rs