Potpisan Temeljni ugovor između Vlade Crne Gore i SPC – VIDEO

Temeljni ugovor između Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve potpisan je u Podgorici.

Patrijarh srpski Porfirije poručio je da je Temeljni ugovor bio potreban i državi i Crkvi. Premijer Crne Gore Dritan Abazović istakao je da nakon potpisivanja Temeljnog ugovora „nastavljamo dalje“.

Demokratska partija socijalista (DPS) saopštila je da će pokrenuti inicijativu za izglasavanje nepoverenja Vladi Crne Gore.

Temeljni ugovor između Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve (SPC) potpisali su u Vili „Gorica“ u Podgorici patrijarh srpski Porfirije i crnogorski premijer Dritan Abazović.

Abazović je na Telegramu objavio i fotografiju na kojoj se vide on i patrijarh srpski Porfirije dok potpisuju ugovor.

Potpisivanju Temeljnog ugovora prisustvovali su i crnogorski ministar pravde Marko Kovač i mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

Ni Vlada Crne Gore ni Srpska pravoslavna crkva nisu ranije zvanično najavili dolazak patrijarha Porfirija u Podgoricu i tačan datum potpisivanja Temeljnog ugovora nije bio javno saopšten.

Manja grupa građana protestuje u blizini Vile „Gorica“ protiv potpisivanja Temeljnog ugovora, a policija je blokirala prilaz Vili, prenose crnogorski mediji.

DF: Potpisivanjem Ugovora ispravljena nepravda prema SPC

Potpisivanjem Temeljnog ugovora je ispravljena velika nepravda i diskriminatorski odnos prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) koja okuplja pravoslavne vernike u Crnoj Gori, smatraju iz Demokratskog fronta.U saopštenju koje potpisuju lideri te partije Andrija Mandić, Milan Knežević i Nebojša Medojević navode da je tim činom SPC postala ravnopravna sa svim ostalim tradicionalnim verskim zajednicama i pozdravili su potpisivanje ugovora.

„Potpisivanje ovog ugovora trebalo je davno završiti i čitava javnost zna da je to, što se tiče DF-a, bio imperativ i glavna obaveza vlade Zdravka Krivokapića. Međutim, jasno je da tad Krivokapić, Spajić i Milatović nisu imali dovoljno hrabrosti da potpišu sporazum sa SPC, zbog čega su glasači koalicije „Za budućnost Crne Gore“ bili prevareni i zbunjeni na duže staze od strane ovih samozvanih eksperata koji su se kleli u SPC i koji nikad ne bi postali ministri da nije bilo te iste Crkve i saglasnosti našeg političkog saveza“, navodi se u njihovom saopštenju.

Oni su ocenili da je sada najvažnije što imamo zaključen Temeljni ugovor, da je to pitanje konačno zatvoreno, kako bi se mogli posvetiti eliminisanju nagomilanih socioekonomskih problema.

„Potpisivanje Temeljnog ugovora je uspjeh svih nas koji smo se godinama borili za jednak status Srba i vjernika SPC sa svim drugim narodima i vjerskim organizacijama. S principijelnom upornošću smo, zajedno sa narodom, tražili rešavanje ovog važnog pitanja i od prethodne vlade Zdravka Krivokapića, kao i od ove Dritana Abazovića“, kazali su oni.

Prema njihovim rečima, vrlo jasno su dali do znanja Abazoviću da je Temeljni ugovor pitanje svih pitanja. „Tražili smo da se ispoštuje izborna volja od 30. avgusta, i to smo činili beskompromisno, što je na kraju i rezultiralo današnjim činom potpisivanja“.

„Svi mi koji smo bili dosledni i onda kada je to bilo teško, nepopularno, kad se krivično gonilo, kad su mnogi podlegali pritiscima sa raznih moćnih adresa, imamo razloga da budemo zadovoljni jer ovo nije zasluga neke tekuće, iznuđene vlade, već rezultat naše doslednosti. Naš politički savez je decembra 2019. godine u Skupštini Crne Gore započeo ovu borbu koja je, nošena snagom vjere i SPC, kapitalizovana kroz veličanstvene litije u Crnoj Gori. Osjećaj ponosa da smo učinili veliku stvar, danas krunisanu ovim istorijskim sporazumom, kroz vrijeme će se samo potvrđivati kao dokaz da kad u nešto snažno vjerujete, to će biti i ostvareno“, saopštili su iz te partije.

Navode da DF nastavlja da vodi računa o prioritetima za oporavak i napredak društva i zaštitu interesa svih građana Crne Gore jer je danas „pravi trenutak da se okrenemo jedni drugima“.

„Raduj se, Crna Goro! Sva prava svima“, poručili su iz DF-a.

Abazović: Danas je tužan dan samo za one koji žive u prošlosti

Premijer Dritan Abazović je Krivokapiću odgovorio da je danas tužan dan samo za one koji žive u prošlosti.“Kada je riječ o evropskom putu, u EU ne postoji komesarijat za religijska pitanja, to što su dio propagande u Crnoj Gori, to je druga priča“, rekao je Abazović.

Ponovio je da je Temeljni ugovor treba da se potpiše kako bi došli do usvajanja odluka za koje je potrebna podrška minumum 54 ili 49 poslanika.

„To sam rekao i prije mjesec dana, tada niste vjerovali. Sada imamo priliku da zatvorimo evropska pitanja“, dodao je Abazović.

Poručio je da niko nije „upao“ u Crnu Goru.

„Sami smo odlučili da bez velike pompe i gužve, bez želje da bilo koga ko možda drugačije misli o tom pitanju (Temeljnom ugovoru) provociramo ili uradimo nešto što bi nekoga dovelo do nelagode“, istakao je premijer.

Istakao je da je spreman i da ide kući, ali da nije spreman da neko državu drži kao taoca.

„Mislili ste da će snaga jedne finansijske grupacije , koje je već počela kampanju preko kvazi portala, biti dovoljna da utiče na premijera da se pomjeri sa svog puta. To se neće desiti. Na izborima predviđam sunovrat te politike koju finansiraju ti centri moći. Volio bih da niste na tom brodu, ali mislim da su strukture vaše partije na tom brodu i zato treba da se sruši Vlada“, kazao je Abazović.

Patrijarh Porfirije: Ugovor bio potreban i državi i Crkvi, nismo hteli ništa više od bilo kog građanina

Patrijarh srpski Porfirije rekao je da je Temeljni ugovor nešto što je bilo potrebno državi Crnoj Gori, kao i Srpskoj pravoslavnoj crkvi.Rekao je da Crna Gora uvek može biti, kao što je kroz vekove bila, domaćinska kuća za sve ljude, sa koje god strane sveta da dolaze.

„Ja sam, pre svega, blagodaran Bogu danas, blagodaran Vama, gospodine predsedniče Vlade, na svim naporima koje ste uložili sa saradnicima da se peripetija koja traje od 2012. završi ovde, na svečan način, i da se potpiše Temeljni ugovor između države Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve“, rekao je Porfirije nakon potpisivanja dokumenta.

Pozdravio je sve građane Crne Gore, bez obzira na to „kojem se Bogu mole, ili mu se ne mole, kom narodu pripadaju“.

„Toliko toga zajedničkog kroz vekove imamo, da je zaista luksuz da trošimo vreme na ono što nas razlikuje, i da povećavamo razlike međusobno. Vekovi su pokazali da smo jedni drugima potrebni i da jedni bez drugih ne možemo, a da sve možemo onda kad smo zajedno i kad u našim srcima ima mesta i za onoga drugoga“, dodao je on.

Porfirije je kazao da je zahvalan na „ljudskom osećanju za ovo o čemu govorim“.

„Za činjenicu da smo upućeni jedni na druge i jedni drugima potrebni. Zahvalan sam i svima koji su od 2012. dodali jedan kamičak u mozaik puta koji nas je doveo do ovoga. Zahvalan sam i onima koji se nisu uvek slagali da dođemo do ovoga momenta, oni su, možda i nesvesno, a Bog može svakoga da upotrebi ka dobru, doprineli da razumemo koliko je važno da se međusobno razumemo. Da još bolje razumemo koliko je važno da se borimo jedni za druge, da još dublje i bolje razumemo koliko smo jedni drugima potrebno, i koliko kad smo zajedno možemo praviti ogromne korake, i to u kratkom vremenu“, naveo je patrijarh.

Patrijarh Porfirije je kazao kako želi da izrazi i „molitveno osećanje ljubavi i zahvalnosti“ u odnosu na dugogodišnjeg mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, koji je preminuo pre dve godine.

Naveo je da je Amfilohije nailazio na prepreke i na one koji su hteli da ospore njegovo „osećanje Jevanđelja i potrebe spasenja svih ljudi, i osećanje činjenice da je čovek, ne samo biološko i istorijsko biće, nego stvoreno za večnost“.

„On je učinio mnogo više nego bar mi iz Crkve, svi zajedno, da dođemo do ovog trenutka. Siguran sam da se on i danas sa nama raduje na nebu, i da su njegove molitve doprinele da mi jednostavno i brzo, otkada ste Vi na ovom mestu, pa i ja na svom, dođemo do ovog epiloga“, rekao je Porfirije, obraćajući se predsedniku Vlade Dritanu Abazoviću.

Patrijarh je naveo da „nije bilo potrebno mnogo reči da se razumemo“ da je ovakav ugovor nešto potrebno državi Crnoj Gori i SPC u Crnoj Gori.

„Zato što mi kao Crkva, u bilo kojoj državi da se nalazimo i u njoj imamo crkvenu jurisdikciju, podrazumeva se da hoćemo da poštujemo Ustav i zakone svake države. Zato mislim da je važno da i vi, poštujući Ustav i zakone Crne Gore, a i mi, nismo hteli ništa više od bilo kog građanina Crne Gore vezano za temu vere, niti smo imali ambicije da postignemo više od bilo koje drugo verske zajednice. Logično je i normalno da nam nije bilo drago da prihvatimo bilo šta što je manje od toga. Što važi za našu Crkvu i za sve vernike i zajednice u Crnoj Gori, mi se trudimo da gde god da se nalazimo kao crkva, ako postoje problemi kada su u pitanju druge verske zajednice po ovim pitanjima, da uvek uz rame i rame borimo se za prava te verske zajednice, da budu u istoj meri ispoštovana i primenjena kao i prava koja mi očekujemo za sebe“, poručio je poglavar SPC.

Istakao je da cilj nisu prava radi prava, sa aspekta verskih zajednica.

„Za nas je pravo samo prostor i mogućnost da možemo u punoći, na temeljima Jevanđelja i sistemu vrednosti koja crpimo iz njega, doprinesemo izgradnji ne samo demokratskog, već ljudskog društva, sa ciljem da svi osećaju i doživljavaju jedni druge kao braću, kao pripadnike onoga u čemu smo svi jedno – deo ljudskog roda. Sve drugo dolazi nakon toga“, rekao je patrijarh.

Zahvalio je Abazoviću i saradnicima na trudu i odlučnosti, ali i građanima Crne Gore.

„Verujem da se svi oni raduju, bez obzira u kojoj meri će to neko pokazati ili ne“, naveo je patrijarh srpski Porfirije.

Milačić: Temeljnim ugovorom Crna Gora formalno konstatuje vekovni kontinuitet SPC na ovim prostorima

Potpisivanjem Temeljnog ugovora između Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve (SPC) formalno-pravno stavlja se tačka na višedecenijske nasrtaje na jedinu kanonski priznatu pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori, Srpsku pravoslavnu crkvu, rekao je predsednik Prave Crne Gore Marko Milačić i dodao da je ta partija podržala potpisivanje Ugovora.“Temeljnim ugovorom sa SPC država Crna Gora formalno konstatuje ono što istorija konstatuje vjekovima, a to je kontinuitet SPC na ovim prostorima, što je od ključne važnosti nakon decenija brutalnog negiranja ove notorne činjenice, gaženja elementarnih prava najveće vjerske organizacije u Crnoj Gori, pa i pokušaja otimanja svetinja“, navodi se u saopštenju.

DPS: Pokrećemo inicijativu za izglasavanje nepoverenja Vladi

Demokratska partija socijalista (DPS) saopštila je da će pokrenuti inicijativu za izglasavanje nepoverenja Vladi Crne Gore.U saopštenju se navodi da je inicijativa otvorena za sve one koji takođe smatraju da se Vlada neodgovorno odnosi prema nacionalnim interesima Crne Gore.

„Danas potpisani Ugovor, koji je protivan Ustavu Crne Gore, biće suspendovan odmah nakon izbora nove vlade“, poručuju iz DPS-a.

Poštovani čitaoci, naše vesti bez cenzure samo na mreži VKontakte – OVDE 

Naš VKontakte kanalhttps://vk.com/id718919389

(rts.rs)