RAT DO ISTREBLJENJA: Prihodi Rusije od nafte i gasa u julu manji su od planiranih za 74,7 milijardi rubalja

Ministarstvo finansija prijavilo je manjak od 30 odsto dodatnih prihoda od nafte i gasa za jul

Stvarni iznos dodatnih prihoda budžeta od nafte i gasa pokazao se manjim od očekivanog za 74,7 milijardi rubalja. Ovo se navodi u poruci na sajtu Ministarstva finansija Rusije.

Ministarstvo finansija je očekivalo da će ovog meseca biti moguće dobiti 259,1 milijardu rubalja, ali je rezultat bio skoro 30 odsto lošiji. U avgustu se odeljenje nada da će dobiti dodatnih 359,5 milijardi rubalja.

Takva dinamika se primećuje u pozadini pada cena ruske nafte Urals, kao i naglog pada izvoza gasa. Kako navodi agencija, u julu je prosečna cena ruske nafte marke Urals pala na 78,41 dolara po barelu, što je za 10,1 odsto niže nego u junu.

Dan ranije, 2. avgusta, Blumberg je, pozivajući se na sopstvene proračune , izvestio da je u julu Gaspromova proizvodnja pala na minimum od 2008. godine zbog značajnog smanjenja izvoza.

Tokom proteklog meseca, zemlje van ZND su dobijale u proseku 206 miliona kubnih metara gasa dnevno, što je 22 odsto manje nego u junu. U apsolutnom smislu beznačajan rast snabdevanja Kinom gasovodom Snaga Sibira nije mogao da nadoknadi pad izvoza u zemlje EU.

U avgustu bi na prihode Rusije od nafte i gasa mogla značajno uticati promena parametara dogovora OPEK -a u pravcu povećanja proizvodnje, ako se donese takva odluka.

Na tome insistiraju SAD u pregovorima sa Saudijskom Arabijom. Osim toga, Irak, još jedna uticajna članica OPEK-a, najavio je mogućnost povećanja zaliha za 1,5 puta.

Poštovani čitaoci, naše vesti bez cenzure samo na mreži VKontakte – OVDE 

Naš VKontakte kanalhttps://vk.com/id718919389

Webtribune.rs