Naslovnica SPEKTAR Potpisaan važan dokument sa Zelenskim! Medvedev: Treba da im se osvetimo gde...

Potpisaan važan dokument sa Zelenskim! Medvedev: Treba da im se osvetimo gde god je to moguće!

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski danas je saopštio da je u Kijevu potpisao zasebne bezbednosne sporazume sa premijerom Kanade Džastinom Trudoom i italijanskom premijerkom Đorđom Meloni.

Potpisivanjem ovih sporazuma, Kanada i Italija su se pridružile Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Francuskoj i Danskoj, koje su prethodno postigle 10-godišnji bezbednosni dogovor s Kijevom.

Sporazumi imaju za cilj da ojačaju Ukrajinu dok ne postane članica NATO alijanse, prenosi Rojters.

U Kijev su, povodom obeležavanja druge godišnjice od početka rata Rusije i Ukrajine, danas su, pored Trudo i Meloni, doputovali i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i premijer Belgije Aleksandar De Kro.

Medvedev o novom paketu sankcija Rusiji

Nove sankcije Zapada nisu usmerene samo protiv vlasti ili biznisa, već i protiv celokupnog stanovništva Rusije, naveo je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev, komentarišući ograničenja koja su SAD i Evropska unija uvele na godišnjicu početka Specijalne vojne operacije.

[adsenseyu1]

– Navikli smo na njihova beskrajna ograničenja i naučili da živimo sa njima. Ali ono na šta danas želim da skrenem pažnju je da te zabrane više nisu usmerene protiv vlasti ili biznisa u zemlji, kako naš neprijatelj voli da priča. One su usvojene protiv celokupnog stanovništva Rusije – napisao je Medvedev na Telegramu.

Kao primer, naveo je zabranu platnog sistema „Mir“ i ograničenja delatnosti kompanija koje se bave stambenom izgradnjom u zemlji.

– Razlog je jasan – što je gore za građane Rusije, to je bolje za zapadni svet. Samo treba da se setimo toga i da im se osvetimo gde god je to moguće. Oni su naši neprijatelji. U ratu je kao u ratu – zaključio je Medvedev.

Savet Evropske unije odobrio je produženje sankcija Rusiji koje su posledica sukoba u Ukrajini do 24. februara 2025, objavio je zvanični list EU.

– Odluka (o produženju restriktivnih mera) važiće do 24. februara 2025. godine – navedeno je na sajtu Unije, kao i to da mera stupa na snagu pošto je objavljena.

(Mediji)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social