Naslovnica SPEKTAR Nebenzja: „Kolektivni Zapad će morati da odgovara…“

Nebenzja: „Kolektivni Zapad će morati da odgovara…“

Stalni predstavnik Rusije u Ujedinjenim nacijama, Vasilij Nebenzja, na početku sednice Saveta bezbednosti o Ukrajini izjavio je da ne namerava da sluša govore prijavljenih evropskih predstavnika, smatrajući ih „iskopiranim“.

Nebenzja je istakao da su u sali prisutni i spisak govornika koji nisu članovi Saveta bezbednosti, a nazivaju se ministri inostranih poslova evropskih zemalja. Međutim, on je naglasio da neće slušati njihove „ritualne govore“, ocenjujući ih kao licemerne.

Prema njegovim rečima, većina zemalja Evropske unije nema nezavisnu spoljnu politiku, a samim tim ni ministre inostranih poslova, već zvaničnici koje se tako predstavljaju.

Nebenzja je kritikovao i nedostatak inicijative za sazivanje sastanka Saveta bezbednosti o situaciji u Gazi od strane zemalja EU i Zapada. On je naglasio da to ukazuje na licemerje i dvostruke standarde.

Dalje je istakao da je spoljna politika EU u rukama Brisela, a da je Brisel pod kontrolom Vašingtona. Postavio je retoričko pitanje o dodatnoj vrednosti govora evropskih zvaničnika koji, prema njegovom mišljenju, nemaju nikakvu ulogu osim da se pojave na televizijskim ekranima i pruže podršku Kijevu.

Njegova izjava predstavlja jasnu kritiku politike EU i Zapada u vezi sa situacijom u Ukrajini, kao i naglašavanje uloge Rusije u tom kontekstu.

[adsenseyu1]

Ruski diplomata je primetio da je prisutan i predstavnik Evropske unije pri UN, koji bi mogao da govori u ime svih.

Nebenzja je izneo stav da Ukrajina ne bi trebalo da preti Rusiji. Istakao je da je Ukrajinu još moguće sačuvati u nekom obliku, ali samo ukoliko postane mirna i neutralna zemlja. Naglasio je da je Zapad pokušavao da uvuče zemlje globalne većine u svoje intrige u Ukrajini, ali da je to besmisleno bez uključenja Rusije u diskusiju.

Rusija je, kako je istaknuto, spremna da se bori u Ukrajini do kraja, ali je na Zapadu da izabere da li želi da spasi nešto od te zemlje. Međutim, uslov za to je da Ukrajina postane mirna, neutralna zemlja, bez diskriminacije i rusofobije, te bez veličanja nacističkih zločinaca, i naravno, bez pretnji Rusiji.

Nebenzja je upozorio da će kolektivni Zapad morati da odgovara za ono što je učinjeno Ukrajini, ističući da „formulu mira“ Vladimira Zelenskog smatra lažnom na koju nije vredno gubiti vreme.

Kao poslednje, izrazio je žaljenje zbog Ukrajinaca koji su poslati da ginu za geopolitičke interese Zapada. Naglasio je da je Rusija pokrenula Specijalnu vojnu operaciju kako bi zaustavila rat koji je osam godina vodio režim podržan od strane Zapada protiv civilnog stanovništva Donbasa.

(Mediji)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social